....

ΠΡΕΠΕΙ Η ΟΧΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας ασθενής αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, εξετάζοντας το ζήτημα των «τυχαίων ευρημάτων»

που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έρευνα στον άνθρωπο ή κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων. Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα αυτό αποτελεί έντονο σημείο προβληματισμού εξαιτίας των νέων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται ήδη, τόσο στην Ιατρική όσο και στη Γενετική.

Ο όρος «τυχαία ευρήματα» αναφέρεται στα ευρήματα μιας ιατρικής εξέτασης ή μιας έρευνας που έχουν (πιθανή) σημασία για την υγεία ή την αναπαραγωγή του ατόμου και ανακαλύπτονται συμπτωματικά, χωρίς να εμπίπτουν στον αρχικό σκοπό της εξέτασης ή της έρευνας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτουν τα τυχαία ευρήματα είναι η εξισορρόπηση της ενημέρωσης, με το δικαίωμα «στην άγνοια» των ενδιαφερομένων, ως προς δεδομένα που αφορούν στην υγεία τους, ιδίως όταν υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις σε αυτήν των τυχαίων ευρημάτων.Image and video hosting by TinyPic

Η Επιτροπή Βιοηθικής θεωρεί ότι είναι θέμα αρχής ο σεβασμός στην αυτονομία κάθε ανθρώπου αναφορικά με θέματα που αφορούν την υγεία του. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να γνωρίζει το πρόβλημα υγείας του. Πέραν αυτού του δικαιώματος, κάθε ασθενής που προσφεύγει με τη θέλησή του σε υπηρεσίες υγείας (για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς ή προληπτικούς λόγους) πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που δέχεται από τον υπεύθυνο ιατρό. Καθένας, συνήθως, επιδιώκει αυτή την πληροφόρηση, ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσει για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της «συναίνεσης ύστερα από πληροφόρηση».

Ένα άλλο ζήτημα αφορά τη διαχείριση των τυχαίων ευρημάτων ως ευαίσθητων δεδομένων. Κατά την Επιτροπή, η γνώση τέτοιων δεδομένων από τρίτο πρόσωπο, χωρίς γνώση του ίδιου του ενδιαφερομένου, καθιστά τον πρώτο κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την ασφάλειά τους. Κάθε επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να αποκλειστεί, έως ότου λάβει γνώση -εφ’ όσον το θελήσει- ο ενδιαφερόμενος. Αυτό ισχύει και για την γνωστοποίηση των τυχαίων ευρημάτων σε συγγενείς του ενδιαφερομένου, με εξαίρεση την περίπτωση που ο ίδιος το έχει επιτρέψει, έστω αρνούμενος να μάθει τα ευρήματα. Αν ο ενδιαφερόμενος ασκεί το δικαίωμα της άγνοιας, τα δεδομένα αυτά πρέπει να καταστρέφονται αμέσως.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments