....

ΠΡΟΣOΧΗ ΣΤΟ ΤΟ GOOGLE PLAY STORE ΓΕΜΙΣΕ ΜΕ MALWARE

Η εταιρία ασφάλειας Trend Micro εντόπισε 29 εφαρμογές τύπου “beauty camera” και φίλτρων φωτογραφιών στο Google Play Store που ήταν φορτωμένες με κακόβουλο λογισμικό. Αυτές οι εφαρμογές, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στην Ασία, υποτίθεται ότι βελτιώνουν τις selfies και προσαρμόζουν χρωματικά τις φωτογραφίες.

Αντ ‘αυτού, οι εν λόγω εφαρμογές με ονόματα όπως “Beauty Camera”, “Pro Beauty Camera” και “Horizontal Beauty camera” παρουσίαζαν διαφημίσεις σε πλήρη οθόνη όταν οι χρήστες ξεκλειδωσαν τα τηλέφωνά τους. Μία από τις διαφημίσεις, παρουσίαζε ακόμη και πορνογραφικό υλικό, το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατο να φύγει.

malware apps playstore 570px

Ακόμη χειρότερα, μερικές από τις εφαρμογές προσπαθούσαν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τεχνικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες. Ένας τρόπος με τον οποίο συνέβαινε αυτό ήταν μέσω ενός στημένου διαγωνισμού που πάντα άφησε τον ιδιοκτήτη της συσκευής να κερδίσει. Για να διεκδικήσει το βραβείο, η εφαρμογή ζητούσε από τον “νικητή” ορισμένα προσωπικά στοιχεία. Άλλες εφαρμογές φιλτραρίσματος κάμερας επέτρεπαν σε κάποιον να ανεβάσει μια εικόνα στον διακομιστή του προγραμματιστή για να την βελτιώσει. Αλλά αντί να πάρει την τελική ρετουσαρισμένη εικόνα μετά τη βελτίωση, ο χρήστης λάμβανε ένα μήνυμα ενημέρωσης σε εννέα γλώσσες. Η εφαρμογή συγκέντρωνε τις φωτογραφίες που είχαν γίνει uploaded, και ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν σε ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων.

Καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να διαγραφούν αυτές οι εφαρμογές, αφότου είχαν γίνει εγκατάσταση σε μια συσκευή, τα εικονίδια ήταν κρυμμένα καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό και την κατάργησή τους με μια απλή διαγραφή. Τα καλά νέα είναι ότι η Google έχει ήδη καταργήσει από το Play Store αυτές τις εφαρμογές. Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα επιτήδειων στο μέλλον, η Trend Micro προτείνει ότι προτού εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή, ελέγξτε τα σχόλια άλλων χρηστών. Αν δείτε σχόλια όπως τα παρακάτω (δείτε την εικόνα στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου), αποφύγετε την εφαρμογή οπωσδήποτε.

app opinions 570px

Πηγή

Σχόλια - Facebook Comments