WWW.TASTV.GR

ΣΚΟΠΙΑ: Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ»

Σκοπιανό: Για δύο… τύπους Μακεδονίας κάνει λόγο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέγουν με σύνεση, όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες ιστορικές προκλήσεις – «Γέφυρα φιλίας» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών – Το κάλεσμά του στους Έλληνες.

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο IBNA στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στην Βιέννη.

Σχετικά με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργεια μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια.

«Είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς και για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του '90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας».

Αξιολογώντας τη Συμφωνία ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση στα Σκόπια, ο Ντιμιτρόφ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments