....

ΤΟ SMARTPHONE ΣΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αποσκοπεί η τοποθέτηση συγκεκριμένων αισθητήρων στο λειτουργικό των smartphone, τα οποία, βασιζόμενα στον αριθμό χρήσης του κινητού τηλεφώνου καθώς και στην γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη μπορούν να αντιληφθούν αν ο χρήστης πάσχει ή κινδυνεύει να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Northwestern Medicine, όσο περισσότερες ώρες αφιερώνει κάποιος με στο κινητό του, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει κατάθλιψη.

Ο μέσος όρος καθημερινής χρήσης του κινητού τηλεφώνου είναι περίπου 68 λεπτά για όσους που πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ για τους μη έχοντες κατάθλιψη είναι μόλις 17.

Παράλληλα, το να περνά κάποιος περισσότερο χρόνο στον σπίτι του- ή έστω, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως φαίνεται από το GPS- είναι μια ένδειξη που επίσης θεωρείται ότι συνδέεται με την κατάθλιψη.Image and video hosting by TinyPic

Επιπλέον, το να μην έχει κάποιος συγκεκριμένο πρόγραμμα, το να φεύγει από το σπίτι και να πάει στη δουλειά διαφορετικές ώρες κάθε μέρα για παράδειγμα, επίσης θεωρείται ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Βάσει των δεδομένων που συνέλεξαν οι αισθητήρες στα smartphones, οι επιστήμονες του Northwestern ήταν σε θέση να εντοπίζουν άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης με ακρίβεια της τάξης του 87%.

Όπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Μορ, senior author της έρευνας και διευθυντής του Center for Behavioral Intervention Technologies (Northwestern University Feinberg School of Medicine), υπάρχει πλέον ένα αντικειμενικό κριτήριο όσον αφορά στη συμπεριφορά κάποιου και το πώς μπορεί αυτή να σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Και το πιο βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι δεν απαιτείται η παρουσία ειδικού που απευθύνει στον συνομιλητή του ερωτήσεις, καθώς η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα και αθόρυβα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Medical Internet Research, και θεωρείται πως τα δεδομένα που προκύπτουν με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ακριβή από αυτά που προκύπτουν μέσω διαδικασίας καθημερινών ερωτήσεων

 


 

Πηγή: MEDSN

Σχόλια - Facebook Comments