
ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει σοβαρές παρατυπίες στη διαχείριση αγροτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα – Η αναφορά του ΑΚΚΕΛ ενεργοποιεί θεσμικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ
Η Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε επίσημη απάντηση σχετικά με τις αναφορές που κατατέθηκαν για το σκάνδαλο των παράνομων δηλώσεων και της κακοδιαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αναφορά 0916/2025 του Προέδρου του ΑΚΚΕΛ, Ευάγγελου (Βάκη) Τσιομπανίδη, η οποία κρίθηκε παραδεκτή και ενεργοποίησε διαδικασία ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Επιβεβαίωση σοβαρών παρατυπιών στη διαχείριση των ενισχύσεων
Η Επιτροπή δηλώνει ότι είναι πλήρως ενήμερη για τις καταγγελίες περί κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αναφέρει ότι επί σειρά ετών έχουν εντοπιστεί σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (IACS), με προβλήματα που εκτείνονται για πάνω από μία δεκαετία.
2. Αναγνώριση των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO)
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η EPPO διερευνά υποθέσεις απάτης και διαφθοράς που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λόγω του ποινικού χαρακτήρα των ερευνών, δεν σχολιάζει περαιτέρω.
3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε καθεστώς επιτήρησης από το 2024
Η Επιτροπή αναφέρει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε σε καθεστώς "probation" τον Σεπτέμβριο 2024 λόγω μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια διαπίστευσης. Η δοκιμαστική περίοδος παρατάθηκε έως 26 Μαρτίου 2026.
4. Επιβολή χρηματοοικονομικών διορθώσεων ύψους 415 εκατ. ευρώ
Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα διορθώσεις 415 εκατομμυρίων ευρώ για παρατυπίες στη διαχείριση των ενισχύσεων.
5. Σχέδιο δράσης της Ελλάδας υπό αξιολόγηση
Μετά τον έλεγχο του 2024, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα σχέδιο δράσης για τη διόρθωση των προβλημάτων. Το σχέδιο υποβλήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2025 και βρίσκεται υπό αξιολόγηση.
6. Αναφορά στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Η Επιτροπή δεν εκφράζει άποψη για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Απλώς καταγράφει ότι οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν τη μεταφορά από 1/1/2026.
Σημασία για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους
Η επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής:
- επιβεβαιώνει ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες
- ενισχύει τη θεσμική πίεση προς την Ελλάδα
- ανοίγει τον δρόμο για βαθιές αλλαγές στη διαχείριση των ενισχύσεων
- ενισχύει τη θέση των πραγματικών παραγωγών
Το ΑΚΚΕΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση
Το κόμμα θα ενημερώνει τους παραγωγούς και την κοινή γνώμη για κάθε εξέλιξη και θα αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Δήλωση του Προέδρου του ΑΚΚΕΛ, Ευάγγελου (Βάκη) Τσιομπανίδη
«Η επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει όσα καταγγείλαμε εδώ και χρόνια: ένα οργανωμένο σύστημα παράνομων δηλώσεων και κακοδιαχείρισης που στερεί πόρους από τους πραγματικούς παραγωγούς.
Το ΑΚΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αγροτών και κτηνοτρόφων και να απαιτεί πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων».
Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας – ΑΚΚΕΛ
Agriculture and Livestock Party of Greece – AKKEL
Σάκκoς 60, 68200 Ορεστιάδα, 6943077470, 6984581480

Σχόλια - Facebook Comments