15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΝΕΦΗ [ΒΙΝΤΕΟ]

Άκρως επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών θα είναι τις επόμενες ημέρες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν στην ανακοίνωση-«καμπανάκι» του meteo.gr αφορά την προσεχή Παρασκευή, με την ομάδα του Αστεροσκοσκοπείου να εκτιμά ότι υπάρχει «τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές σε Δυτική Στερεά Ελλάδα και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών».

Τι είναι όμως τα πυρονέφη; «Πρόκειται ουσιαστικά για νέφη που δημιουργούνται από την πυρκαγιά. Έχουν αυτή τη μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη, σα να έχει “ανατιναχθεί” κάτι. Είναι ένα φαινόμενο που είδαμε και πέρυσι στη Βαρυμπόμπη» εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο meteo.gr.

Βίντεο από πυροσωρείτη

«Αυτά τα νέφη δημιουργούνται όταν έχεις συνθήκες που δεν είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο αλλά από το τεράστιο θερμικό φορτίο. Τα ονομάζουμε πυρονέφη, ή πιο σωστά πυροσωρείτες, καθώς αυτός είναι ο τύπος των νεφών που έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη. Η προϋπόθεση λοιπόν είναι να έχουμε ασθενείς ανέμους και μεγάλο θερμικό φορτίο, μια φωτιά αυτοκαθοδηγούμενη, που δεν εξαρτάται από τον άνεμο», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο περυσινός πυροσωρείτης / πυρονέφος στη Βαρυμπόμπη:

 

Η επαγωγική στήλη σε μια άλλη εικόνα από την περυσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη:

 

Σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας από την Τετάρτη 03.08.2022 έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 05.08.2022.

Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Κίνδυνος για φωτιές: Οι «κόκκινες» ζώνες

Πιο αναλυτικά, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, την Τετάρτη 03.08.2022:

• Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο
• Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
• Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Έβρο, Κυκλάδες, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.  

 

Την Πέμπτη 04.08.2022:
• Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
• Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
• Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Εύβοια, Ροδόπη, Έβρο, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο.  

 

Την Παρασκευή 05.08.2022:
• Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, K. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο.
• Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Λήμνο, Σάμο, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
• Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο και τοπικά σε Φθιώτιδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ροδόπη και Έβρο.    
• Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Δ. Στερεά Ελλάδα και ΒΔ Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών. 

 

Σύμφωνα με το meteo.gr, στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

5353992-jpg foties-1-png foties-2-png foties-3-png

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments