WWW.TASTV.GR

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ (UPD)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής από όλη την Ελλάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος.

Τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό κ. Θανάση Σκορδά ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τελικώς τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που αφορούν την παρασκευή γιαουρτιού και τυριών από γάλα – σκόνη. Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη νίκη του κινήματος των κτηνοτρόφων αλλά  και των μπλόκων  αγροτών και κτηνοτρόφων που τα  είχαν ενσωματώσει στα αιτήματά τους.

 

Όσον αφορά το φρέσκο γάλα ο υφυπουργός κ. Σκορδάς επιφυλάχθηκε στο αίτημα του Προέδρου του ΣΕΚ να παγώσει το θέμα αυτό και να μην γίνει καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς.

 

Ο κύριος Πεβερέτος πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλων των φορέων (Υπουργεία, Φορείς των κτηνοτρόφων, βιομήχανοι ) προκειμένου να συζητήσουν θέματα πιθανών αλλαγών όπως για παράδειγμα:

-Να αντικατασταθεί ο όρος υψηλής παστερίωσης διότι  είναι παραπλανητικός και έχει ταυτιστεί από τον καταναλωτή ως όρος ο οποίος παραπέμπει  σε υψηλή ποιότητα, από τον όρο επιμηκυμένης διάρκεια ζωής.

-Τα γάλατα μακράς διάρκειας να  τοποθετούνται στο ράφι και όχι στο ψυγείο. Η πρακτική να τοποθετούνται στο ψυγείο λειτουργεί παραπλανητικά προς τον καταναλωτή.

-Να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής.

 

Σε ότι αφορά τις τιμές καταναλωτή η αντιπροσωπεία τόνισε ότι μπορούν να μειωθούν αν μειωθεί το κόστος παραγωγής  το οποίο επιβαρύνεται από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, των τιμών ενέργειας της  υπερφορολόγησης κ.α..

 

Ο κ. Σκορδάς δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις  αυτές στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

 

Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές για την προστασία της ελληνικής αγελαδοτροφίας και της κτηνοτροφίας της χώρας.

 

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας μετέβη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου είχε  συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο ο οποίος επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του στις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το γάλα και το γιαούρτι.

 

Σημειώνεται ότι στάλθηκε ανοικτή επιστολή στο σύνολο των βουλευτών του Κοινοβουλίου, με τις καταγγελίες και τις θέσεις του κλάδου, ζητώντας τους να μην συμβάλλουν με την ψήφο τους, στο τέλος της ελληνικής αγελαδοτροφίας.

Για περισσότερα δείτε εδώ το υπόμνημα με τις θέσεις των κτηνοτροφικών οργανώσεων που επιδόθηκε στον υφυπουργό Ανάπτυξης:

 

Νωρίτερα το paseges.gr έγραφε:

 

Άκαρπη η συνάντηση ση των αγελαδοτρόφων με των υφυπουργό Ανάπτυξης

 

Την αντικατάσταση του γάλακτος «μακράς διαρκείας» από τον χαρακτηρισμό ως «γάλα με επιμηκούμενη διάρκεια ζωής», αντί της επιμήκυνσης της διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, ζήτησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησής τους με υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, την οποία χαρακτήρισαν τελικά «άκαρπη».

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, και όπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στις 13.00, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που γίνονται εδώ και ένα χρόνο περίπου, δηλαδή από την εποχή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης: για την αφαίρεση του όρου «φρέσκο» και την δημιουργία δύο τύπων γάλακτος, ο ένας χαμηλής και ο άλλος υψηλής παστερίωσης, και όσον αφορά τις προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αλλαγή του status στα γιαούρτια και τα τυριά ώστε να μπορούν να δημιουργούνται από σκόνη γάλακτος,

έφεραν αποτελέσματα καθώς η κυβέρνηση έδειξε να υπαναχωρεί στο δεύτερο σημείο, Δηλαδή απέσυρε την πρόταση για χρήση σκόνης γάλακτος στην Παρασκευή γιαουρτιού και τυριών, κατά δήλωση του υφυπουργού κ. Σκορδά, αλλά παραμένει το θέμα της αλλαγών για την διάρκεια του «φρέσκου γάλακτος».

 

Στην συνέχεια οι αγελαδοτρόφοι μετέβησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

http://www.paseges.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments