....

ΣΥΡΙΖΑ : ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ Α ΄ ΓΥΡΟ ΜΕ 45,5 % - ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΜΕ 36,2 %

Πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάχη με την Εφη Αχτσιόγλου στον β' γύρο.

Κανένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων κι έτσι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος. «Μονομάχοι» θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, που ξεπέρασαν με μεγάλη διαφορά τους άλλους υποψήφιους.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε τους περισσότερους ψήφους των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν σήμερα για την εκλογή του νέου αρχηγού. Δεύτερη, η Έφη Αχτσιόγλου.

Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή, με «μονομαχία» των δύο υποψηφίων, από τον οποίο θα καθοριστεί ο νέος αρχηγός.

146.635 ήταν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στη διαδικασία, μια συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για το κόμμα.

Τα ποσοστά που έλαβε ο κάθε υποψήφιος, με καταμετρημένο το 90,13% των εκλογικών τμημάτων (474 τμήματα από τα 537):

Στέφανος Κασσελάκης 45,47% (51.617 ψήφοι)

Έφη ΑχτσιόγλουΑχτσιόγλου 36,21% (41.098 ψήφους)

Νίκος Παππάς 8,64% (9.804)

Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,4% (9.533)

Στέφανος Τζουμάκας 1,68% (1.457)

Πώς κύλησε η εκλογική διαδικασία – Πού ψήφισαν οι «5» και ο Αλέξης Τσίπρας

Στις 17:00 ψήφισε στην Πλάκα και ο απερχόμενος πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χιλιάδες μέλη. Το δικούς τους παρών και το δικό μου, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα», ανέφερε στους δημοσιογράφους.


Έφη Αχτσιόγλου – «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα, επιστρέφουμε δυναμικά»

Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι μία εκ των πέντε υποψηφίων, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα καθώς ψήφισε στο Περιστέρι λίγο μετά τις 10:30. Εξερχόμενη του εκλογικού κέντρου, η κ. Αχτσιόγλου προχώρησε και σε δηλώσεις αναφορικά με τις εκλογές αλλά και σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα. Είναι μία ημέρα δημοκρατικής συμμετοχής. Μέρα ενδυνάμωσης της δημοκρατικής παράταξης. Μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Είναι μία σημαντική ημέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου», είπε αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέφει δυναμικά. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μία καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

Κλείνοντας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Ψήφισε στο Περιστέρι ο Στέφανος Κασσελάκης

Στο Δημαρχείο Περιστερίου ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης, για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης περίμενε υπομονετικά στην ουρά που υπήρχε, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό έγγραφο και προχώρησε στην ψήφο του.


Νίκος Παππάς – «Χτίζουμε την παράταξη της νίκης»

Από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής (17/9) άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Καισαριανή και σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής έτσι ώστε να χτιστεί μία παράταξη νίκης.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τα παιδιά από τα σχέδια της κυβέρνησης», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη».

«Για να ξεκινήσουμε μία ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες», είπε στη συνέχεια. Τέλος, ο κ. Παππάς πρόσθεσε: «Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοικτή, δημοκρατική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνία, τον κόσμο της Αριστεράς»

«Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς», ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο Νέας Ιωνίας.

«Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το σύνθημά του ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά», για να συμπληρώσει ότι πιστεύει πως η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη «αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».

Δήλωση μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, στη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου του κόμματος

Στέφανος Τζουμάκας - «Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε»

Κάλεσμα προς τα μέλη του κόμματος και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη, να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για να αλλάξουμε πορεία», απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Τζουμάκας σε δήλωση μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε: «Καλώ τα μέλη μας αλλά και κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να αλλάξουμε πορεία. Γιατί έχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος Πολιτικής και Κοινωνικής πλειοψηφίας που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την Πολιτική και την Οικονομία.

Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της Πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφικών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος Εναλλακτικής Λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε».


Ράνια Σβίγκου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πιο δυνατός»

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αριστερά, έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό το μήνυμα θα δοθεί και στις κάλπες της Κυριακής», ανέφερε η γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews». «Απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση και σε αυτήν την αβίωτη κατάσταση, έχουμε ιστορική ευθύνη και ιστορικό χρέος να ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνατό, ισχυρό, νικηφόρο», τόνισε.

Για τις σημερινές εκλογές ανάδειξης προέδρου, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο δυνατός από αυτήν τη διαδικασία γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες του κόσμου που μας ψήφισε και μας ανέδειξε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τις προσμονές των, πολύ περισσότερων αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων που μπορεί να απομακρύνθηκαν από εμάς τα τελευταία χρόνια αλλά που έχουν ανάγκη μια αριστερή, προοδευτική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας».

Η κ. Σβίγκου δήλωσε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας ότι «η νέα ηγεσία θα τα καταφέρει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ξανά μια κυβερνώσα δύναμη», και πως «όλοι κι όλες θα πορευτούμε με ενότητα, και τη νέα σελίδα θα τη γράψουμε μαζί, διορθώνοντας λάθη, κρατώντας τα πάρα πολλά θετικά, και συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας, με το τεράστιο πολιτικό του κεφάλαιο και την πολιτική παρακαταθήκη του».

Μιλώντας για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και ο περιφερειάρχης και στέλεχός της έχουν βαρύτατες ευθύνες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Έκανε λόγο για «την ανευθυνότητα, την ανικανότητα, την αδιαφορία και την έχθρα απέναντι στα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υποδομές, του δήθεν "επιτελικού" κράτους της ΝΔ». Υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή προέχει η αρωγή στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σπίτια, εισόδημα, ούτε καν τρεχούμενο νερό», για να σημειώσει: «Αλλά άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα μεγάλο, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

 

Πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με ενσωμάτωση στο 90,13%, ο κ. Κασσελάκης συγκεντρώνει 45,47% και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Εφη Αχτσιόγλου με ποσοστό 36,21%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα η «μάχη» για την προεδρία του κόμματος θα κριθεί στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τα αποτελέσματα με ενσωμάτωση 90,13% έχουν ως εξής:

Στέφανος Κασσελάκης: 45,47% – 51.615

Εφη Αχτσιόγλου: 36,21% – 41.098 

Νίκος Παππάς: 8,64% – 9.804

Ευκλείδης Τσακαλώτος: 8,4% – 9.533

Στέφανος Τζουμάκας: 1,28% – 1.457

Ενσωμάτωση στο 90,13% σε 484 εκλογικά τμήματα

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Δρόσος, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ευχαρίστησε και συνεχάρη και τους πέντε υποψήφιους και ανακοίνωσε ότι η ΚΕΦΕ προκηρύσσει επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στην κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Κασσελάκη (σ.σ. με αλφαβητική σειρά).

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ ευχαρίστησε τις 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «που προς έκπληξη πολλών -ευχάριστη έκπληξη ελπίζω για τους περισσότερους- έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία». Είπε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αυτή ήταν μια συμμετοχή σε εκλογή για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορά βεβαίως την προεδρική εκλογή, κυρίως όμως η συμμετοχή αυτή -έτσι τη διαβάζουμε- είναι πείσμα ενός μεγάλου μέρους της Ελλάδας που αντιστέκεται και που επιμένει να βγει η χώρα μας από λάσπες και βούρκους, να σηκωθεί ο ήλιος πάνω από στάχτες και αποκαΐδια». Ο κ. Δρόσος τόνισε επιπλέον ότι «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μιας κοινωνίας όπου το γενικευμένο ξεχαρβάλωμα κάθε δημόσιας δομής και φροντίδας και υπηρεσίας έχει γίνει πρόβλημα προσωπικό και οικογενειακό πολλών αν όχι όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Δρόσος ευχαρίστησε όλες και όλους που στελέχωσαν τα 537 εκλογικά τμήματα, τους τεχνικούς συνεργάτες, «στελέχη που όργωσαν τη χώρα, χωρίς την αυταπάρνηση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα».

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 ενώ δόθηκε μικρή παράταση και πέρα τις 21:00 σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα όπου παρατηρήθηκαν ακόμα ουρές. 

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 17:00 προσήλθε να ψηφίσει για τις εσωκομμματικές εκλογές και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «το δικό τους μαζικό παρών, μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στην κάλπη, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments