....

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα, δεν έχουν επιλυθεί ακόμα βασικά θέματα, όπως αυτό της αναγκαστικής αποχώρησης των εργατών γης από τρίτες χώρες για τρεις μήνες ανά έτος, της ορθής εκτίμησης του αριθμού των απαιτούμενων θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια κλπ.

Με την τελευταία τροποποίηση του Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους, κάτι που οδηγεί τους εργάτες να προτιμούν χώρες όπου η νομοθεσία τους παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση, βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφ’ όσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό τον φόβο απέλασης και να αποτελεί συχνά θύμα εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Στην Κρήτη η κατάσταση είναι οριακή και οι αγροτικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι λόγω της υφιστάμενης κατάστασης είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, πολλώ δε μάλλον της ελαιοκομικής περιόδου που επίκειται, με την εύρεση εργατικών χεριών να καθίσταται αναγκαία. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον αριθμό των εργατών γης που απαιτούνται ανά Περιφέρεια.

«Η έλλειψη εργατών γης δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία, καθώς η αναγκαστική αποχώρηση των εργατών από τρίτες χώρες είναι ανασταλτικός παράγοντας για να προτιμήσει κάποιος να εργαστεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πολλοί εξειδικευμένοι εργάτες είναι παράνομα διαμένοντες και θα πρέπει να προβλεφθούν ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να εργάζονται  χωρίς τον διαρκή φόβο της απέλασης και με την απαραίτητη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η ισχύς του άρθρου 94 Ν.4915/2022 (Α’63) που αποτελεί μια διέξοδο, θα παύσει την 30η Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση παράτασης ή αντικατάστασής του με άλλη διάταξη που να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Σε τοπικό επίπεδο, οι πραγματικές ανάγκες σε εργάτες γης, στην Περιφέρεια Κρήτης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είναι καταγεγραμμένες και έχουν σταλεί σχετικά αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργατών γης. Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί. Δυστυχώς ακόμα αναμένουμε την οριστική λύση του προβλήματος»,  υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αν προτίθενται να τροποποιήσουν τον νόμο, ώστε να μην υπάρχει η υποχρέωση αναγκαστικής αποχώρησης των εργατών γης, για ένα τρίμηνο ανά έτος, των εποχικά εργαζομένων, έως την επαναπρόσληψη τους.

Επίσης, ρωτούν αν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε εξειδικευμένοι εργάτες γης, παράνομα διαμένοντες, να μπορούν να ζουν και να εργάζονται νόμιμα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύει για όσους μετακαλούνται με θεώρηση εισόδου και τέλος αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων προς τις Περιφέρειες, για αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας εργατών γης, ανάλογα με τις ανάγκες που περιγράφονται από τους συλλόγους.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments