....

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΣΕΒ , ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Εκλογές πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα "μπάνια του λαού" βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δώσει ήδη οδηγίες στους συνεργάτες του να είναι πίσω στις θέσεις τους τον Δεκαπενταύγουστο. Εκεί τοποθετεί χρονικά, ως βέβαιη, την προκήρυξη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη στην Κουμουνδούρου αξιολογούν τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που αφήνουν ολοένα και περισσότερες χαραμάδες για το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης – και πάντως όχι εξάντλησης της τετραετίας, ως είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το κυβερνητικό αφήγημα που παραμένει για εκλογές την άνοιξη του 2023.

Κάλπες

Όσο φουντώνει η συζήτηση περί εκλογών το φθινόπωρο, τόσο βγαίνουν από τα συρτάρια του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου σενάρια για την επόμενη των εκλογών ημέρα, καθότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και η πιθανότητα για αυτοδυναμία της Ν.Δ., βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι εξαιρετικά αδύναμη.

Με τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες να είναι εξαιρετικά πιεστικές για τη χώρα, το ενδεχόμενο ακυβερνησίας φαντάζει ευλόγως τρομακτικό, με την κυβερνητική παράταξη να προκρίνει σενάριο δεύτερης κάλπης προκειμένου να επιτύχει τον κυρίαρχο στόχο της, την αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, έχει στρατηγική συνεργασιών, αυτήν προτάσσει ως ωφέλιμη εκδοχή, με στόχο τη συγκρότηση "προοδευτικής κυβέρνησης". Το προσκλητήριο αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι μόνο ‒ ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ (έστω και προσχηματικά) είναι παραλήπτες του μηνύματος.

Μεγάλος συνασπισμός

Ένα και μόνο σενάριο αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα: τη συνεργασία με τη Ν.Δ., στο πλαίσιο μιας συζήτησης περί κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού".

Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα έγινε κοινωνός τέτοιων σεναρίων και προτροπών, σε συζητήσεις που είχε στο περιθώριο της ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε από μέλη του ΣΕΒ, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, την εκτίμηση ότι "ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πάλι πρωθυπουργός. Για αυτόν τον λόγο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού".

Συζήτηση περί σεναρίων συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. ο Αλέξης Τσίπρας την απέκρουσε κατηγορηματικά.

Οι δύο πόλοι του πολιτικού συστήματος και μπορούν και πρέπει να κάνουν συνεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Αυτή είναι η σταθερά εκπεφρασμένη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις του, οσάκις έχει ερωτηθεί και σε πλαίσιο δημοσιογραφικών συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει, ιδιαίτερα όταν κάποια "φάλτσα" βουλευτών του (όπως του Γιώργου Τσίπρα) άφηναν υπόνοιες περί δυνατότητας κυβερνητικής σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη της Ν.Δ.

Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουδόλως συμμερίζεται και απόψεις (όπως την πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ) ότι, σε περίπτωση που συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, είτε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ελάσσονος αντιπολίτευσης είτε με Ν.Δ. και ελάσσονα αντιπολίτευση, πρωθυπουργός μπορεί να είναι πρόσωπο άλλο εκτός του αρχηγού που κέρδισε τις εκλογές.

Προετοιμασία

Στο διά ταύτα της προεκλογικής του προετοιμασίας με ορίζοντα τα τέλη Αυγούστου, ο ΣΥΡΙΖΑ "τρέχει" προς διευθέτηση των οργανωτικών του ζητημάτων, που δεν είναι και λίγα: Την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζεται να συνεδριάσει η  Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με αντικείμενο τις εκλογές.

Ο στόχος που έχει τεθεί εδώ και εβδομάδες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έως το τέλος του Ιουλίου να έχουν "κλείσει" τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε ποσοστό 80%, με εκκρεμότητες μόνον "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής.

Δεξαμενή για τα νέα πρόσωπα και την αμφίπλευρη διεύρυνση που επιδιώκει να σηματοδοτήσει η Κουμουνδούρου διά των προσώπων που θα επιλεγούν για τα ψηφοδέλτιά της θα είναι, αναμφίβολα, και το think tank του Αλέξη Τσίπρα, η ομάδα "τεχνοκρατών" του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου μιλά για "πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση", "επιστήμονες, ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων".

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ως κυβέρνηση, από τους πρώτους κιόλας μήνες.

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Της Νίκης Ζορμπά

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments