....

Θ. ΤΖΆΚΡΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Θεοδώρα Τζάκρη: «Κατέθεσε Ερώτηση με την οποία ζητά την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις της ζημιάς στις καλλιέργειες της ΠΕ Πέλλας εξαιτίας της επέλασης του καιρικού φαινομένου Φίλιππος»
Η κακοκαιρία «Φίλιππος» από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου έπληξε όλες τις περιοχές της ΠΕ Πέλλας με κύριο χαρακτηριστικό του τον ισχυρό παγετό με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν κατά τόπους μέχρι και τους -8 βαθμούς στα πεδινά. Ο παγετός μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, καθώς  διήρκησε μέχρι και τις 9,5 ώρες, γεγονός που ήταν καθοριστικής σημασίας για την έκταση και το ύψος των ζημιών. Αποτέλεσμα ήταν η καθολική ζημιά στις καλλιέργειες βερικόκων, κορόμηλων, δαμάσκηνων, αμυγδάλων καθώς επίσης των υπερπρώιμων και πρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών και των πρωιμανθών ποικιλιών βιομηχανικών ροδάκινων. Δεδομένου, ότι φέτος είναι η τρίτη  συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει παγετός σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των παραπάνω σημαντικών καλλιεργειών για την Πέλλα που σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, πετρελαίου μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και την άκρως ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες της ΠΕ Πέλλας. Προς τούτο η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία των ρωτά για τις προθέσεις του να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ με την άμεση πραγματοποίηση προεπισκοπήσεων και την έναρξη της διαδικασίας των δηλώσεων των ζημιών, αφού ανοίξουν οι αναγγελίες στις κατά τόπους κοινότητες ώστε οι εκτιμήσεις  να αρχίσουν άμεσα και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Ζημιές από τον παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας κατά την διάρκεια του καιρικού φαινομένου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Κύριε Υπουργέ
Κατά την διάρκεια του καιρικού φαινομένου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» που έπληξε την Π.Ε. Πέλλας από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου με κύριο χαρακτηριστικό του τον ισχυρό παγετό σημειώθηκαν σε όλες τις περιοχές του Νομού ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν κατά τόπους μέχρι και τους -8 βαθμούς στα πεδινά. Ο παγετός μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, καθώς  διήρκησε μέχρι και τις 9,5 ώρες, γεγονός που ήταν καθοριστικής σημασίας για την έκταση και το ύψος των ζημιών.
Ο ισχυρός παγετός προκάλεσε καθολική ζημιά στα βερίκοκα, στα κορόμηλα,  στα δαμάσκηνα και στα αμύγδαλα.
Επίσης προκάλεσε καθολική ζημιά στα υπερπρώιμα και πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς και στις πρωιμανθείς ποικιλίες βιομηχανικών ροδακίνων.
Δεδομένου ότι από αύριο αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας που ενδεχομένως θα επεκτείνει το εύρος  της ζημιάς και σε άλλες καλλιέργειες κρίνεται σκόπιμη η  κινητοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ με την άμεση πραγματοποίηση  προεπισκοπήσεων και την έναρξη της διαδικασίας των δηλώσεων των ζημιών αφού προηγουμένως ανοίξουν οι σχετικές αναγγελίες στις κατά τόπους κοινότητες ώστε οι εκτιμήσεις  να αρχίσουν άμεσα και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν.
Επισημαίνεται ότι φέτος είναι η τρίτη  συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει παγετός σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των παραπάνω σημαντικών καλλιεργειών για την Πέλλα, με κίνδυνο η παραγωγή τους να μηδενιστεί, όπως συνέβη και πέρυσι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν τις δαπάνες τους, να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους και να εξασφαλίσουν την διαβίωση τους.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, πετρελαίου μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και την άκρως ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες της ΠΕ Πέλλας.
Για τους λόγους αυτούς
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Προτίθεσθε να κινητοποιήσετε τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ με την άμεση πραγματοποίηση  προεπισκοπήσεων και την έναρξη της διαδικασίας των δηλώσεων των ζημιών, αφού ανοίξουν οι αναγγελίες στις κατά τόπους κοινότητες ώστε οι εκτιμήσεις  να αρχίσουν άμεσα και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατόν;

                            Η Ερωτώσα Βουλευτής
                            Θεοδώρα Τζάκρη»




 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments