....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

Θεοδώρα Τζάκρη: Συνάντηση με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρηματίες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της βουλευτή και αν. Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Γερμανία

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Startplatz, μία θερμοκοιτίδα start ups εταιρειών, η πρώτη συνάντηση της βουλευτή Πέλλας και αν. Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρας Τζάκρη με τοπικούς θεσμικούς παράγοντες, εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες, στην πόλη του Düsseldorf, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Γερμανία.
Στη συνάντηση και στην παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο δρ Lorenz Gräf Gründer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Startplatz, η Birgitta Kubsch-vonHarten Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γραφείου ευρέσεως εργασίας του Düsseldorf, η Sabine Klaßmann-Voß Referatsleiterin, προϊσταμένη τμήματος του υπουργείου οικονομίας, βιομηχανίας, κλιματικής προστασίας και ενέργειας, ο Robert Butschen, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων στο εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο του Düsseldorf, ο Christian von Goeler επικεφαλής της εταιρείας bestgruppe, o Δημήτρης Αγρικάκος ,CEO της RicoJones, ο Ercan K. Osman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας rodopi, o Guido Meyer COO/ CFOτης eFrexx, ο Dimitris Kouros, νομικός σύμβουλος του Ελληνογερμανικού συνδέσμου, ο Wassilis Papadakis, εκτελεστικός διευθυντής στο σύλλογο Ελλήνων ακαδημαϊκών, η FridaGeorgiouπρόξενοςοικονομικών, ο Μιχάλης Πατένταλης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, ο Aris Osmanlis, Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Düsseldorf, η Iris Kater, διευθύνουσα σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Iris KaterVerlag&Medien , ο Sven Kater, Διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Sven Kater Verlag & Medien και η Martha Giannakoudi, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος τουσυλλόγου Γερμανίδων επιχειρηματιών, ο επιχειρηματίας Βάϊος Καστάνης και ο Οδυσσέας Τζανετής, δικηγόρος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Χαϋδελβέργης.
Την συζήτηση απασχόλησαν το θέμα της υπερδεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από την αντιμετώπισή της και ο βαθμός στον οποίο επηρεάστηκαν οι κοινωνικοί δείκτες κατά το διάστημα αυτό, το θέμα της κρίσης στην αγορά εργασίας και της μετανάστευσης ειδικευμένου προσωπικού (brain drain) από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, η πορεία ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην χώρα, αλλά και η συνέχιση των γερμανοελληνικών οικονομικών έργων, με την περαιτέρω πολυεπίπεδη εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη στάθηκε στα παραπάνω ζητήματα, αρχικά δίνοντας στους συμμετέχοντες μια λεπτομερή εικόνα για την ελληνική κρίση, σχολιάζοντας την εκτόξευση των ποσοστών φτώχειας και ανεργίας στην χώρα, ενώ σημείωσε πως αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της μαζικής μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων προς την γερμανική και άλλες ανεπτυγμένες αγορές εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «ανάσχεση της τάσης αυτής πόσο μάλλον η αντιστροφή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων της εποχής».
Συνεχίζοντας, η βουλευτής παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάσχεση του brain drain,οι οποίες διαμορφώθηκαν υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των επιχειρήσεων, της Πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής:
1ον μακροπρόθεσμα: να αλλάξειτο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για επιστήμονες.
2οβραχυ-μεσοπρόθεσμα:
στήριξη της επιχειρηματικότητας καινοτομίας και ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης  πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων, Ενίσχυση Ε & Α σε επιχειρήσεις. Ενίσχυση της καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια.
Ενίσχυση Ακαδημαϊκής Ερευνητικής Αριστείας Υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες Υποτροφίες για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες. Ερευνητικά προγράμματα για νέους ερευνητές.
3οΠροτάσεις για την υποβοήθηση της επιστροφής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα

Παροχή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους επιστήμονες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό και θα προσληφθούν ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα για δύο χρόνια.
Παροχή εισφοροαπαλλαγών σε εργοδότες που θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας για Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό.
Κίνητρα για ίδρυση επιχείρησης. Ένταξη των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο με την προσθήκη νέας ειδικής κατηγορίας. Η κατηγορία θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν ή στις οποίες βασικός μέτοχος είναι πολίτης με ιθαγένεια της ΕΕ με μόνιμη κατοικία τουλάχιστον επί πέντε έτη στην Ελλάδα πριν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, όπου διατηρεί μόνιμη κατοικία και απασχόληση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριων ετών.
η πρωτοβουλία «ΓΕΦΥΡΕΣ» (Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας - https://www.knowledgebridges.gr/) που ξεκινήσαμε το 2017 Είναι μια πρωτοβουλία και την τρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό με την ελληνική οικονομία. Ενημερώνει για τις διαθέσιμες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματικούς πόρους με τηναναμετάδοση των υπαρχόντων ευκαιριών.
Στη συνέχεια, η κ. Τζάκρη στην αναπτυσσόμενη ελληνική σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι αποτελεί στόχο, με φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις χρηματοδότησης, να διαφοροποιηθεί αυτός ο κλάδος της επιχειρηματικότητας  και να επεκταθούν και σε άλλους τομείς όπως  της υγείας, του retailtech, του agrofood και της τεχνολογίας, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στην «αγορά των ψηφιακών νομάδων», προσφέροντας κίνητρα για να τους προσελκύσει πιο αποτελεσματικά.
Όσον αφορά στην συνέχιση των γερμανοελληνικών οικονομικών έργων σημείωσε τα εξής:
«Τα διάφορα ελληνογερμανικά οικονομικά έργα μπορούν να συνεχιστούν στο πλαίσιο των πολύ καλών ελληνογερμανικών σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:

Το ελληνογερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο ελληνο-γερμανική εταιρική σχέση (η οποία ξεκίνησε το 2010 με τη Γερμανία και την Ελλάδα να εργάζονται μαζί πάνω σε προγράμματα, τα οποία πρόκειται να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών στο χρόνο δομών στην Ελλάδα και στην ανάδειξη μελλοντικών προοπτικών, ιδιαίτερα για τους νέους)
η ελληνο-γερμανική συνέλευση (επίσης ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την εμβάθυνση των διμερών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε όλους τους τομείς)
η συνεργασία στο πλαίσιο του ‘’Ταμείου για την Ανάπτυξη’’ [Institution for Growth (IfG)], στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει, αλλά και έχει συνεισφέρει, μέχρι στιγμής, με €100 εκ. η γερμανική κρατική αναπτυξιακή Τράπεζα KreditanstaltfürWiederaufbau (KfW), για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής,
το ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες, δήμοι, άνθρωποι» (GRDE), με σκοπό τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων, αλλά και επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας».
Τέλος, η κ. Τζάκρη μιλώντας σχετικά με τις δυνατότητες που μπορούν να αυξηθούν, σημείωσε ότι «η Γερμανία συγκαταλέγεται διαχρονικά μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, ωστόσο, το Εμπορικό Ισοζύγιο Ελλάδος-Γερμανίας εμφανίζει διαχρονικά υψηλό έλλειμμα, οπότε για την ελληνική πλευρά, η ανάσχεση της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος είναι δυνατή με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής παραγωγής και της ανάληψης εξειδικευμένων δράσεων ανά κλάδο και κατηγορία προϊόντος».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Τζάκρη τόνισε πως η συνεργασία Γερμανίας-Ελλάδας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδιαίτερα των νέων, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η πιο στενή συνεργασία των δύο κρατών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, μπορούν να αποβούν ευεργετικές και για τα δύο μέρη.
Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης της αν. Τομεάρχη Εξωτερικών στην Γερμaνία συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή με άλλες συναντήσεις και την ομιλία της στον πολυχώρο  Zakk στο  Düsseldorf, στις 18:30.



 

2022-11-04-203519 2022-11-04-203525 2022-11-04-203534 2022-11-04-203542

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments