....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»

Θεοδώρα Τζάκρη: Συνέντευξη στην Εφημερίδα Μακεδονία

 

«Ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του λειτουργούν ως νοσταλγοί των Μνημονίων»

 

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκο, με αφορμή το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, εξαπολύει σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. Η ίδια μιλά για «μικροπολιτικά οφέλη» σχετικά με την έντονη αντιπαράθεση για τα de minimis, υπογραμμίζει την αντίθεσή της με τη δημιουργία κλειστών δομών για το προσφυγικό και σχολιάζει τα έργα ζωτικής σημασία που προώθησε για το νομό ο ΣΥΡΙΖΑ και που, όπως λέει, «έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες».

Η συνέντευξη:

Εκπροσωπείτε έναν νομό όπου η οικονομία στηρίζεται κατεξοχήν στην πρωτογενή παραγωγή. Οι αγρότες ωστόσο αγωνιούν για το εισόδημά τους, το ύψος των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων που τους δόθηκαν, το ρωσικό εμπάργκο, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού, οι αγρότες μας δεν είναι κατάλληλα προστατευμένοι. Ως ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, «εμποδίζονται» να διαθέσουν με ικανοποιητικό τρόπο την παραγωγή τους. Αν μιλήσουμε δε για τα ροδάκινα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αντίξοες καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, που σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο και την προσφιλή τακτική της βιομηχανίας να προσφέρει χαμηλές τιμές στην αγορά της πρώτης ύλης, οδηγούν στη συρρίκνωση του εισοδήματος.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η θωράκιση των αγροτών μας απέναντι στις αυξημένες συνθήκες ανταγωνισμού και σε άλλα διαρθρωτικά προβλήματα. Τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα είναι τόσο η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης, ώστε οι ροδακινοπαραγωγοί να προχωρήσουν σε εκρίζωση μέρους της καλλιέργειας ροδάκινων και σε επαναφύτευση άλλων καλλιεργειών που ζητά η αγορά, όσο και η οργάνωση των παραγωγών, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση τους. Παράλληλα, χρειάζεται η ενεργοποίηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων ως η πραγματική πλατφόρμα διαλόγου και άρσης των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους άλλους κρίκους που μεσολαβούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για όλες τις κατηγορίες ροδάκινων.

Με αφορμή τις θέσεις σας για τα αγροτικά ζητήματα, έχετε δεχθεί κριτική από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο νομό Πέλλας. Τι απαντάτε σχετικά;

Τα αγροτικά θέματα να αποτελούν το επίκεντρο της αντιπαράθεσης όταν μάλιστα 12.000 νοικοκυριά ασχολούνται με την καλλιέργεια του ροδάκινου. Θα ήταν αποδεκτή οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική, η οποία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε ψέματα με μοναδικό σκοπό μικροπολιτικά οφέλη. Όταν όμως συμβαίνει το τελευταίο, είναι δεδομένο ότι και θα απαντώ και θα αντιπαρατίθεμαι. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα μέχρι σήμερα. Να εργάζομαι και να προσπαθώ για το καλό της Πέλλας και των ανθρώπων της.

Το θέμα του προσφυγικού απασχολεί έντονα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μια και πολλές περιοχές της Πέλλας έχουν αναλάβει μεγάλο βάρος διαχείρισης του προσφυγικού.

Η δημιουργία νέων δομών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συζήτησης με την τοπική κοινωνία σχετικά με το βάρος που καλείται να σηκώσει το σύνολο της χώρας μας σε σχέση με το προσφυγικό. Κι αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πράττει, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά έλεγε για δήθεν «εκμηδένιση των προσφυγικών ροών» και «μη φυλασσόμενα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύνορα». Τώρα κάνει λόγο για ποσοστώσεις. Αλήθεια, τι ακριβώς σημαίνει ότι οι πρόσφυγες «δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού κάθε νομού;».

Η δημιουργία κλειστών δομών είναι και ένα σημείο που διαφωνήσαμε κατά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για το προσφυγικό. Η βασική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ότι τα οφέλη μιας κοινωνίας θα είναι μεγαλύτερα και οι κίνδυνοι λιγότεροι όταν οι πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν σε ανοικτές δομές. Ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας αφιλόξενος τόπος. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαφόρου είδους βίαιες διαμαρτυρίες εντός αυτών. Ότι θα κόβονται σύρματα και θα δημιουργούνται διαρκείς φθορές. Ότι θα είναι πιο επικίνδυνος αυτός που έχει δραπετεύσει και κρύβεται.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι από τη στιγμή που δεν ελέγχουμε τις ροές, το εύκολο είναι να μας «πνίξουν» με πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε τα κέντρα κράτησης να αδειάζουν συνεχώς και να ακυρώνεται ο σκοπός της δημιουργίας τους.

Σίγουρα θα πρέπει να τα σκεφτούμε όλα αυτά. Σίγουρα η λύση δεν είναι από άκρη σε άκρη της χώρας να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες.

Κατά την άποψή μου ο πιο πρόσφορος τρόπος για την επίλυση του προσφυγικού είναι η σύντομη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, υπό συνθήκες που σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των αιτούντων. Πρώτον, θα πρέπει η κυβέρνηση να στελεχώσει επαρκώς τις υπηρεσίες ασύλου με μόνιμο προσωπικό και δεύτερον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα της κατανομής των προσφύγων να γίνει επιτέλους πράξη. Προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Γερμανία έχει καταθέσει ως πρόταση την εξέταση του παραδεκτού της αίτησης από τις χώρες της παραμεθορίου και, εφόσον γίνεται δεκτή, εξέταση της ουσίας του αιτήματος από τις χώρες της ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Συμφέρον της χώρας μας είναι να αναλάβει όσες πρωτοβουλίες απαιτείται, ώστε να προχωρήσει η γερμανική πρόταση όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες αναμονές εξέτασης της αίτησης ασύλου στη χώρα μας.

Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα υποδομών στο νομό Πέλλας μετά και την κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος Ι; Πόσο σημαντική είναι η υλοποίησή τους;

Η υλοποίηση των σημαντικών έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αθλητισμού, που οι τέσσερις δήμοι της Πέλλας είχαν εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι είναι ζωτικής σημασίας. Οι δήμοι τα διεκδικούσαν για δεκαετίες, με εξασφαλισμένους πόρους για την κατασκευή τους, παρά τα όσα συκοφαντικά και κακόβουλα κατά καιρούς λέγονται από τον υπουργό Εσωτερικών για λόγους πολιτικής μικροψυχίας και όσα «παπαγαλίζουν» οι εκπρόσωποι της ΝΔ στο Νομό Πέλλας.

Με ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών όλα αυτά τα έργα βρίσκονται τώρα στον «αέρα» για όσους δήμους πιστεύουν τον κ. Θεοδωρικάκο και τις ανακρίβειές του για ανεπάρκεια πόρων και πλημμελή χρηματοδότηση.

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας δείχνει εμπιστοσύνη τόσο στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι όσο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή του και προχωρά στη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των πολύτιμων για την ανάπτυξή τους και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους έργων, με αναμφίβολο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πέλλα είναι μια περιοχή που παραδοσιακά αναπτύσσεται τουριστικά. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης;

Η Πέλλα διαθέτει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών: Το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο -που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο του βορειοελλαδικού χώρου- και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, η Έδεσσα, με τους καταρράκτες και τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμάκτσαλαν, η λίμνη Βεγορίτιδα και ο παλαιός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, τα οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, τα λουτρά του Πόζαρ, που επισκέπτονται ετησίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης κατά μέσο όρο 1.500.000 επισκέπτες και αποτελούν διεθνή προορισμό στον τομέα του θερμαλιστικού τουρισμού θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες αν βελτιωνόταν σημαντικά το οδικό της δίκτυο και πιο συγκεκριμένα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, που είναι ώριμη μελετητικά από το 2014. Θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να κατασκευασθεί άμεσα εξυπηρετώντας επισκέπτες ακόμη και από τις χώρες της Βορείου και της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και από τις χώρες της Βαλκανικής. Σημαντικό ρόλο θα έπαιζε επίσης και η υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας για τη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης και του τελωνειακού σταθμού στην Πέλλα, βορείως των Προμάχων, που είχε υπογραφεί στις 2 Απριλίου 2019 κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πόλη των Σκοπίων. Να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό είχε ολοκληρωθεί ήδη από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» η προκαταρτική μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης της οδού και η εταιρεία ήταν έτοιμη να προβεί στη δημοπράτηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή της νέας συνοριακής διάβασης και του τελωνειακού σταθμού. Για την πλήρη μελετητική ωρίμανση του έργου απαιτούνταν χρονική διάρκεια 1,5 ετών περίπου, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινούσε αμέσως μετά και δεδομένης της εξασφάλισης των κονδυλίων θα ολοκληρωνόταν πολύ γρήγορα. Δυστυχώς όμως και τα δύο ζωτικής σημασίας έργα για την ανάπτυξη της Πέλλας έχουν παραπεμφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ στις καλένδες.

Έχοντας εισέλθει πλέον στο δεύτερο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη, πώς αξιολογείτε την πορεία και το έργο της κυβέρνησης;

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα εκτός μνημονίων, με χρήματα στα ταμεία, διπλωματικά ισχυρή, έχοντας λύσει προβλήματα που βάλτωναν για πολλά χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του λειτουργούν ως νοσταλγοί των μνημονίων. Ας μην κρυβόμαστε, είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία. Δεν πέρασαν ακόμα ούτε 7 μήνες και έχουν ήδη προλάβει να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα (σημειώνοντας ρεκόρ απολύσεων), να διορίσουν όλα τα γαλάζια παιδιά, αυξάνοντας το κόστος των μετακλητών κατά 400%, να χαρίσουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων στους ολιγάρχες φίλους τους, να προλειάνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, και να στερήσουν από το λαό σχεδόν 1 δισ., εξαϋλώνοντας το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης και άλλα προνοιακά επιδόματα, για να συρρικνώσουν τους φόρους της οικονομικής ελίτ.

Παράλληλα, εφαρμόζουν ένα μοντέλο αστυνομοκρατίας και βίαιης καταστολής, ενώ τα ΜΑΤ που αυθαιρετούν και χτυπούν πολίτες μέσα στα σπίτια τους, είναι τα ίδια που θα προσπαθήσουν να τους βγάλουν από αυτά, τώρα που παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η καταστροφική πολιτική της ΝΔ καλύπτεται πίσω από το φθηνό επικοινωνιακό show που έχει στηθεί, ήδη, πριν από τις εκλογές, με τη συνδρομή του μιντιακού κατεστημένου.

Αυτό που ονομάζουν «κανονικότητα» είναι στην πραγματικότητα μια εφιαλτική δυστοπία που οδηγεί μαθηματικά στην επιστροφή των μνημονίων, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την παράδοση της εθνικής περιουσίας στους δανειστές.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments