WWW.TASTV.GR

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Θεοδώρα Τζάκρη: Συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης

«Αδιαφανής η διαδικασία ενημέρωσης των αποδήμων για την ψήφο τους»

Αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση για την εκστρατεία ενημέρωσης των ομογενών ως προς το δικαίωμα ψήφου τους, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος (με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό), Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξή της στον «Ε.Κ.» - για το όλο θέμα είχε καταθέσει προ μηνός επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό των Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Η ίδια δε, και παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι περιορισμοί που ετέθησαν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων (π.χ. να έχουν ζήσει δύο από τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα) φέρουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και λέει ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Στους Ελληνες του εξωτερικού ανήκουν πλέον και χιλιάδες άνθρωποι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, στο πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε brain drain. Πώς σκέφτεστε στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψετε το κύμα αυτό και να το μετατρέψετε σε brain gain;
Θεοδώρα Τζάκρη: Καταρχάς, επειδή οι Ελληνες ήταν πάντα ένα Εθνος με υψηλή κινητικότητα, πρέπει να διερευνήσουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί, σε βάθος χρόνου, τα μεταναστευτικά κύματα. Είναι άλλο πράγμα η μετανάστευση για επιχειρηματικούς ή επιστημονικούς λόγους και άλλο πράγμα η μετανάστευση εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δυνατότητας επιβίωσης ή ευημερίας στην εντός των συνόρων Ελλάδα. Διαχρονικά, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές παρατηρούνται μετά από μεγάλες οικονομικές και πολιτικές καταστροφές. Το brain drain σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία συνέπεσαν πολλοί παράγοντες. Ο προφανής είναι η πτώχευση του 2010, όταν «έσκασε η φούσκα» της ευημερίας με δανεικά και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχασαν είτε τον τρόπο να επιβιώσουν είτε κάθε ελπίδα ότι μπορούν να σταδιοδρομήσουν με δίκαιες αμοιβές στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως γνώσεων, δεξιοτήτων και ηλικίας.
Ο μη προφανής λόγος ήταν η κατάρρευση του ηθικού υπόβαθρου της χώρας, δηλαδή η εδραίωση μιας κοινής πεποίθησης περί διαφθοράς του πολιτικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εκδοτικού συμπλέγματος. Στο σημείο αυτό, θέλω να επισημάνω, λοιπόν, ότι το τέλος των καλά φιλοτεχνημένων ψευδαισθήσεων, ωρίμασε απότομα την ελληνική κοινωνία, η οποία αντέδρασε, όχι μόνο μεταναστεύοντας, αλλά και ανατρέποντας ολόκληρο το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, δεν είχαμε μόνο brain drain, αλλά και skill drain, δηλαδή μια ταυτόχρονη και, άνευ προηγουμένου, απώλεια γνώσεων, δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και πληθυσμιακού όγκου.
Για να γίνει drain gain, απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανάκτησης της αξιοπιστίας του Κράτους, εξυγίανσης του τραπεζικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και, φυσικά, τερματισμού της ατιμωρησίας όσων είναι υπεύθυνοι για τα αίτια φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή, να αυξήσουν τους μισθούς, να ολοκληρώσουν μεγάλα δημόσια έργα, να θωρακίσουν διπλωματικά τα εθνικά συμφέροντα, να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μετατοπίσουν την αισθητική της Διακυβέρνησης, από την «διαπλοκή» στην «ηθική». Τον Ιούλιο του 2019 πλήρωσε την συσσωρευμένη κόπωση της κοινωνίας μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και την εκδικητική μανία των συμφερόντων που έπληξε, αλλά όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα, δικαιώνουν απόλυτα την πρωθυπουργική θητεία Τσίπρα και καθιστούν επιτακτική την συνέχισή της πολύ σύντομα. Με Τσίπρα, ναι, μπορούμε να πετύχουμε το «gain», σε όλα τα επίπεδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
«Ε.Κ.»: Η άποψη που διατυπώνει η κυβέρνηση, με αφορμή κυρίως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επέβαλε τους περιορισμούς στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, είναι ότι «φοβάστε την ψήφο τους». Τι απαντάτε σε αυτό;
 
Εθνικός Κήρυξ
H Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος (με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας
Θεοδώρα Τζάκρη: Αυτό είναι ο πιο μεγάλος μύθος που κατασκεύασε, ποτέ, το επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που «άνοιξε», μετά από δεκαετίες, το 2018, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Ξεκινήσαμε δημόσια διαβούλευση, συντάξαμε τον νόμο ο οποίος προέβλεπε την καθολική συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού και, μάλιστα, την εκλογή 15 βουλευτών Επικρατείας από τους Ελληνες της Διασποράς, αντί 3 βουλευτών Επικρατείας που θα εκλεγούν με τον ισχύοντα νόμο.
Η σημερινή κυβέρνηση «κούρεψε» αυτές τις μεταρρυθμίσεις και περιόρισε το δικαίωμα ψήφου γιατί αυτή είναι που φοβάται την κρίση των Ελλήνων της Διασποράς. Φοβάται τη γνώση τους, φοβάται τις αλήθειες που μαθαίνουν από συγγενείς και φίλους, φοβάται την παγκόσμια επίγνωση της ανικανότητάς της να διαχειριστεί την πανδημία, την διαφθορά, την διάλυση της μεσαίας τάξης και την εκτίναξη της ανεργίας. Φοβάται την αποκάλυψη των ψεμάτων που είπε για το Μακεδονικό, καθώς η γειτονική μας χώρα χωρίς την Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν σήμερα αλβανικό έδαφος και τουρκική στρατιωτική βάση. Ολα γίνονται γνωστά μέσω internet και social media. Αυτή είναι η παράταξη που πτώχευσε τη χώρα, αυτή είναι η παράταξη που έδιωξε πάνω από 500.000 Ελληνες από την πατρίδα μέσα σε πέντε χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την πλήρη επανασύνδεση όλων των Ελλήνων χωρίς περιορισμούς και το απέδειξε στη Βουλή. Το αποδεικνύει και με το πρόγραμμα «Μία Ελλάδα», του οποίου έχω την ευθύνη ως αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί ένα πλατύ προσκλητήριο συμμετοχής των προοδευτικών Ελλήνων της Διασποράς στις προσεχείς εκλογές, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.
«Ε.Κ.»: Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;
Θεοδώρα Τζάκρη: Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.
«Ε.Κ.»: Είχατε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στον κ. Βορίδη για την εκστρατεία ενημέρωσης των ομογενών ως προς το δικαίωμα ψήφου τους. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στην όλη διαδικασία;
Θεοδώρα Τζάκρη: Κοιτάξτε. Κατέθεσα την ερώτηση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ηθικός. Δε μπορεί να γίνεται ανάθεση εκατομμυρίων ευρώ, εν αγνοία των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, σε μια διεθνώς άγνωστη εταιρεία, που θα μοιράσει χρήματα -κατά κύριο λόγο- σε sites και τηλεοπτικά συμφέροντα που εδρεύουν στην Ελλάδα και όλο αυτό να γίνει στο όνομα των Ελλήνων της Διασποράς. Είναι ένα ακόμα οικονομικό σκάνδαλο. Εγώ πρότεινα ευθέως να υπάρξει διακομματική επιμέλεια των μηνυμάτων που θα προβάλλονται και -το πιο βασικό- να ονομάσουμε αυτό το πρόγραμμα επικοινωνίας «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Εξωτερικού» και ΟΛΑ τα χρήματα να δοθούν αποκλειστικά στα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης. Εχουμε χρέος να στηρίξουμε τις ελληνικές φωνές του εξωτερικού. Χάρη μας κάνουν που υπάρχουν και κρατούν ζωντανή την ελληνική συνείδηση. Δεν τους κάνουμε χάρη.
«Ε.Κ.»: Τι βαθμό, με άριστα το 10, θα βάζατε στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας και τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση;
Θεοδώρα Τζάκρη: Με άριστα το 10, θα έβαζα ένα ολοστρόγγυλο ΜΗΔΕΝ! Σε έναν χρόνο, με αλλοπρόσαλλα μέτρα, διέλυσαν ολοσχερώς την Οικονομία, σπατάλησαν δισεκατομμύρια σε αναθέσεις και υπερτιμολογήσεις, δεν προσέλαβαν ούτε έναν γιατρό ή νοσηλευτή, δεν έκαναν καθολικά tests για να χαρτογραφήσουν την πανδημία και να την αντιμετωπίσουν. Εκλεισαν τα σχολεία, μας έκλεισαν όλους στα σπίτια μας και μας ανάγκασαν να στέλνουμε sms για να βγούμε από το σπίτι μας (καμία δυτική χώρα δεν εφάρμοσε τέτοιο μέτρο) και αν κάποιος ξεχάσει να στείλει sms για να πάει μέχρι το μπακάλικο, του κόβουν 300 ευρώ πρόστιμο!!! Σε μια χώρα με μισθό 534 ευρώ ή και καθόλου εισόδημα, αφού είναι όλα κλειστά. Λένε καθημερινά ψέματα στην τηλεόραση, δέρνουν ανελέητα τους νέους που, απλά, βγαίνουν με έναν καφέ στην πλατεία. Τόσο κόστος με τόσο σκληρό lockdown και τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, όπως και οι νεκροί που ξεπέρασαν τους 8.000. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αφήσει (για πρώτη φορά στην Ιστορία) 37 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο όταν έφυγε, θα είχαμε πτωχεύσει ξανά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει τα πάντα διαφορετικά και θα πετύχαινε, όπως πέτυχε να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια το 2018, όπως προσέλαβε πάνω από 15.000 υγειονομικούς σε τέσσερα χρόνια, όπως κατάργησε τη διαφθορά και τη «μίζα».
«Ε.Κ.» : Το μήνυμά σας προς τους ομογενείς ποιο είναι;
Θεοδώρα Τζάκρη: Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο. ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΡΑΣΗ για να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα και τους Ελληνες εντός και εκτός συνόρων. Μαζική συμμετοχή στην ερχόμενη εκλογική διαδικασία, ώστε να βάλουμε τέλος στην υποκριτική και καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη και να πετύχουμε το πραγματικό «gain». Να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ελλήνων και την αξιοπρέπεια της πατρίδας, που βλέπει τους Τούρκους να εξαπλώνονται στρατιωτικά στο Αιγαίο και κυβερνάται από ανθρώπους κατώτερους των εθνικών περιστάσεων. «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», αυτό είναι το μήνυμά μου. Το μπορούμε. Θα το πετύχουμε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments