....

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ AstraZeneca
ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ!
Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παρακάτω, σας τα μεταφράσαμε για να δείτε τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ελπίζουμε να έχουμε κάνει σχετικά καλή μετάφραση.

«Δήλωση της υποεπιτροπής Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ (GACVS) COVID-19 σχετικά με τα σήματα ασφάλειας που σχετίζονται με το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19»

Από τις 17 Μαρτίου 2021, περισσότερα από 120 εκατομμύρια περιπτώσεις μολύνσεων COVID-19, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους, είχαν αναφερθεί παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός παραμένει ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη περαιτέρω ασθένειας και θανάτου και για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και περισσότερες από 27 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covishield (εμβόλιο AstraZeneca από το Serum Institute of India).

Η υποεπιτροπή GACVS COVID-19 συνεδρίασε στις 16 και 19 Μαρτίου 2021 για να εξετάσει τις διαθέσιμες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με θρομβοεμβολικά συμβάντα (θρόμβους αίματος) και θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19.

Η υποεπιτροπή εξέτασε δεδομένα κλινικών δοκιμών και αναφορές βάσει δεδομένων ασφαλείας από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και τη Vigibase, την παγκόσμια βάση δεδομένων της ΠΟΥ για μεμονωμένες αναφορές ασφάλειας περιπτώσεων.

Με βάση μια προσεκτική επιστημονική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών, η υποεπιτροπή κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και συστάσεις:

Το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 (συμπεριλαμβανομένου του Covishield) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστιες δυνατότητες πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων σε όλο τον κόσμο.
Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδηλώνουν συνολική αύξηση των συνθηκών πήξης, όπως βαθιά φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή μετά τη χορήγηση εμβολίων COVID-19. Τα αναφερόμενα ποσοστά θρομβοεμβολικών συμβάντων μετά τα εμβόλια COVID-19 είναι σύμφωνα με τον αναμενόμενο αριθμό διαγνώσεων αυτών των καταστάσεων. Και οι δύο συνθήκες εμφανίζονται φυσικά και δεν είναι ασυνήθιστες. Εμφανίζονται επίσης ως αποτέλεσμα του COVID-19. Τα παρατηρούμενα ποσοστά ήταν λιγότερα από το αναμενόμενο για τέτοια γεγονότα.
Ενώ έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια και μοναδικά θρομβοεμβολικά συμβάντα σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία, όπως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 στην Ευρώπη, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν προκληθεί από εμβολιασμό. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέτασε 18 περιπτώσεις CVST από συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 στην Ευρώπη. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών των σπάνιων γεγονότων αυτήν τη στιγμή.
Πρέπει να παρέχεται επαρκής εκπαίδευση σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που εμβολιάζονται για να αναγνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα όλων των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια COVID-19, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναζητούν και να λαμβάνουν άμεση και σχετική ιατρική περίθαλψη και θεραπεία.
Η υποεπιτροπή GACVS συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια όλων των εμβολίων COVID-19 και να προωθούν την αναφορά υποψιών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η υποεπιτροπή GACVS συμφωνεί επίσης με τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για περαιτέρω διερεύνηση και παρακολούθηση αυτών των γεγονότων.
Η υποεπιτροπή GACVS COVID-19 θα συνεχίσει να επανεξετάζει τα δεδομένα ασφαλείας από όλα τα εμβόλια COVID-19 και να ενημερώνει οποιεσδήποτε συμβουλές είναι απαραίτητο. Το εγχειρίδιο παρακολούθησης της ασφάλειας του εμβολίου WHO COVID-19 παρέχει οδηγίες σε χώρες σχετικά με την παρακολούθηση της ασφάλειας και την ανταλλαγή δεδομένων για ανεπιθύμητα συμβάντα για τα νέα εμβόλια COVID-19, και μπορείτε να βρείτε εδώ. https://www.who.int/publications/i/item/10665338400

(όλο το παραπάνω κείμενο στα αγγλικά: https://www.who.int/news/item/19-03-2021-statement-of-the-who-global-adv...(gacvs)-covid-19-subcommittee-on-safety-signals-related-to-the-astrazeneca-covid-19-vaccine?fbclid=IwAR2MLVQt_5rfaDn5ocVyVaLzs2LMdyDR8QEGPqw-P88_4w2EA4hWgvdDxXA

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments