....

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές στα χωματουργικά έργα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, οι οποίες οδήγησαν σε καταπλάκωση του περιβόλου του μνημείου. Η παράταξη θεωρεί τα χωματουργικά έργα ως “έργο βιτρίνας” που δεν εκτελέστηκε ούτε καν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και ρωτά εάν υπήρξαν προβλήματα στο κεντρικό μνημείο. Επίσης, ζητά να ενημερωθεί για τη συνεργασία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με το Υπ. Πολιτισμού, αλλά και γιατί κρατήθηκε το θέμα των “αστοχιών” στα χωματουργικά έργα μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιπρόσθετα, η παράταξη ζητά από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταστεί επισκέψιμο το μνημείο, όπως και αναλυτική ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΠΡΟΣ:

- Τομεάρχη Πολιτισμού, κ. Περιστέρη

- Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Κατάσταση του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων έγιναν αιτία για καταστροφές στα χωματουργικά έργα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, οι οποίες οδήγησαν σε καταπλάκωση του περιβόλου του μνημείου.

Η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού θεωρεί ότι το έργο της αποκατάστασης του Τύμβου Καστά δεν απαιτείται να ξαναγίνει από την αρχή, αλλά οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα πρανή του Τύμβου αντιμετώπισαν… εκ νέου προβλήματα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις! Η επιφάνεια της "επιχωμάτωσης" είναι γεμάτη νεροσυρμές.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

  1. Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη με τα συγκεκριμένα έργα; Για ποιο λόγο αντί να γίνει ένα έργο που απλώς να σκεπάσει τις παλιές τομές και να στηρίξει τα πρανή για να μην καταρρέουν (σωστικό δηλαδή), σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε ένα έργο βιτρίνας, με απώτερο σκοπό να μπει στην κορυφή κάποτε ο Λέων της Αμφίπολης; Ποια επιστημονικά δεδομένα υπήρχαν γι’ αυτή την επιλογή;
  2. Για ποιο λόγο το έργο δεν εκτελέστηκε με βάση τις προδιαγραφές του, με αποτέλεσμα αυτή την εικόνα;
  3. Υπήρξαν προβλήματα στο κεντρικό μνημείο;
  4. Παρά το γεγονός ότι  η χρηματοδότηση για όλες τις μελέτες γίνεται από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, φαίνεται ότι οι εργασίες που έχει αναλάβει και διεξάγει το Υπ. Πολιτισμού δεν είναι αυτές που περιμένατε. Τι θα έπρεπε να γίνει; Κατά τη γνώμη σας, λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των αρμόδιων αρχαιολογικών Υπηρεσιών;
  5. Γιατί το θέμα αποσιωπήθηκε και κρατήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας;
  6. Πού βρίσκεται ο προγραμματισμός για να καταστεί επισκέψιμο το μνημείο μέσα στο 2022;
  7. Προτίθεστε να ενημερώσετε αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας;


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments