....

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ –Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ :ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ

Τμήμα Κτηνιατρικής –Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας
Ενημέρωση
Δελτίο Τύπου
Ανακοίνωση για την ενεργητική επιτήρηση των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας μετά την εμβολιαστική εκστρατεία φθινοπώρου 2019  

  Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνεται ότι: « η εμβολιαστική εκστρατεία του φθινοπώρου 2019 ολοκληρώθηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η Π.Ε. Πέλλας . Επίσης, ανακοινώνεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2019 ξεκίνησε το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας (ενεργητική επιτήρηση), που ακολουθεί τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2019 και θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες, με πιθανότητα παράτασης ».
  Υπενθυμίζεται ότι η νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Το πρώτο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 19.10.2012 και το τελευταίο (48ο) στις 09.05.2014.
  Στόχος του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης είναι η αξιολόγηση του από του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων μέσω εργαστηριακών εξετάσεων όσον αφορά την επιτυχή ανοσοποίησή τους για την αποτροπή επανεμφάνισης κρουσμάτων και για να πετύχει η χώρα μας καθεστώς ελεύθερο λύσσας, όπως ίσχυε πριν το έτος 2012.
  Ο στόχος του συλλεγόμενου αριθμού αλεπούδων στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας, για το φθινόπωρο 2019 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι 48. Για την αποτελεσματική αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να προσκομίζουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες δείγματα ενήλικων αλεπούδων. Η εξέταση νεαρών ζώων δεν αντανακλά στις περισσότερες περιπτώσεις την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών καθώς αυτά ήταν στις φωλιές τους κατά τη διενέργεια των εναέριων ρίψεων και επομένως οι πιθανότητες να έχουν ανοσοποιηθεί λόγω κατανάλωσης του εμβολίου είναι μικρές.
  Τονίζεται ότι για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, στο πλαίσιο της συλλογής δειγμάτων για την αξιολόγηση των εμβολιασμών, εκτός κυνηγετικής περιόδου, δεν απαιτείται η άδεια θήρας να είναι σε ισχύ. Στις περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες, οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ.
  Υπενθυμίζεται ότι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων που συνοδεύουν τους κυνηγούς είναι υποχρεωτικός. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.
  Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό των διαδικασιών στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης απαιτείται συνεργασία των κυνηγών – θηροφυλάκων με την κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Πέλλας.
  Για τους σκοπούς του προγράμματος για τους κυνηγούς – θηροφύλακες κρίνεται αναγκαία:
•        η επικαιροποίηση της ενημέρωσης για τον τρόπο συσκευασίας των δειγμάτων. Σχετικό ενημερωτικό βίντεο υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa
•        ο συντονισμός για την κατανομή του αριθμού των δειγμάτων που πρέπει να συλλεχθούν με βάση τον καθορισμένο στόχο για την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών στην κάθε περιφερειακή ενότητα,
•        η σημασία επικοινωνίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αποστολή των δειγμάτων ζώων όπου αυτές υποδείξουν,
•        η συμπλήρωση των συνοδευτικών εγγράφων και
•        η προμήθεια από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών


Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα :
Τηλέφωνα Aγροτικών Κτηνιατρείων  Π.Ε. Πέλλας
1. Α.Κ. Φούστανης : 2384-0-62214                                                                                  
2. Α.Κ Αριδαίας      : 2384-0-21391
3. Α.Κ Έδεσσας      : 2381-3-51331    
4. Α.Κ Σκύδρας       : 2381-0-89339
5. Α.Κ Γιαννιτσών  : 2382-0-22594
6. Α.Κ Κρ. Βρύσης  : 2382-0-61563

Επιχορηγήσεις για την προσκόμιση δειγμάτων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες
  Προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 50 ΕΥΡΩ ανά θανατωμένη αλεπού που θα προσκομίζεται άμεσα μετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή, στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας για το έτος 2019.
  Το δισέλιδο φυλλάδιο – Ενημερωτικό τρίπτυχο σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της λύσσας και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων, καθώς και  λοιπές πληροφορίες για τη λύσσα μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr →  «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μπορεί να αναζητηθεί και η σχετική νομοθεσία (www.minagric.gr → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα).
  Τα δείγματα προσκομίζονται στα κατά τόπους Κτηνιατρεία  όπου κατατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συμπληρώνονται τα αντίστοιχα έντυπα για την αποστολή τους στο αρμόδιο εργαστήριο.
  Τονίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, ώστε να προστατεύονται έναντι της λύσσας και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο και να συλλέγονται ζώα της άγριας πανίδας και κατοικίδια θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά, για να ελέγξουμε εάν ο ιός της λύσσας στα ζώα έχει καταπολεμηθεί.
                                                          
                                                                  Η ΑΝ/ΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
                                                                   ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments