....

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

 

«Είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια άλλη διέξοδος, αν αυτή η λύση δεν προχωρήσει»


 

Με εκτενή άρθρα στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις αναφέρθηκαν διεθνή ΜΜΕ στην ιστορικής σημασίας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα της δεύτερης ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το BBC κάνει μία μεγάλη ανάλυση και αναδρομή στην ιστορική διαμάχη σε κείμενο με τίτλο «Μακεδονία και Ελλάδα: Συμφωνία μετά από 27 χρόνια διαμάχης για ένα όνομα». Το άρθρο αναγνωρίζει τη σημασία της συμφωνίας για το όνομα, τη γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων. Στο άρθρο ωστόσο εκφράζονται και οι επιφυλάξεις για το αν η συμφωνία εν τέλει θα καταλήξει σε υπογραφή λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες.

Το άρθρο του BBC πάντως κλείνει με την πρόταση ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια άλλη διέξοδος αν αυτή η λύση δεν προχωρήσει».

Clipboard11

Το πρακτορείο Reuters που κάλυψε με συνεχή τηλεγραφήματα τις εξελίξεις στο καυτό θέμα του ονοματολογικού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως μετά τη συμφωνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη «Μακεδονία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Clipboard13

Το ρωσικό Sputnik αναφέρθηκε στη συνομιλία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ και τα διαγγέλματα των δύο ηγετών που επιβεβαίωσαν το όνομα.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post κάνει λόγο μια ιστορική συμφωνία, που δίνει τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Η ιστοσελίδα rte, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή ανέφερε πως το ζήτημα φούντωσε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, όπου τα Σκόπια ήθελαν να ονομαστούν «Μακεδονία». Κάτι που όπως προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδα, η οποία φοβήθηκε πως έτσι θα απειληθούν εδάφη της.

Έκτακτη είδηση έβγαλε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο twitter.

Clipboard12

Τέλος το ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA έκανε εκτενή αναφορά στην επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Clipboard14

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments