....

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη, αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου, ανέφερε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως οι συντηρητικοί δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους.

Ως προοδευτικοί πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης, σχολίασε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Και το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν, τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο πως επήλθε η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Θεωρώ ότι η ερώτηση που θέσατε για την κυριότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Και θα ήθελα να την απαντήσω όχι μόνο κοιτώντας στο παρελθόν και πώς φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία- αλλά κοιτώντας στο μέλλον.

Ο πρώτος λόγος που φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

(...)

Ο δεύτερος λόγος που μπορέσαμε να φτάσουμε στη Συμφωνία ήταν ότι ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι.

(…) Ο τρίτος λόγος που φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αυτός να κάνει με το μέλλον.

Η σημασία αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίές.

Είναι οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας.

Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εδώ εάν κοιτούσαμε μόνο στο παρελθόν και δεν βλέπαμε μπροστά, στο μέλλον.

Και το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας.

Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα - βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο:

H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία.

Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ολους τους εχθρούς της Συμφωνίας».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments