....

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΕΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΕΘΡΕΨΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας απ' το φεστιβάλ Σπούτνικ, απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» αλλά και ασκώντας εφ' όλης της ύλης κριτική στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη απ' το βήμα της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «παρακράτος» Μητσοτάκη και προειδοποίησε: δεν θα σας αφήσουμε να γυρίσετε πίσω την πατρίδα στις εποχές της καταστολής, του ασφαλίτη, του γύψου και των κοριών.  Η αθλιότητα των μεθόδων της ΝΔ συμβαδίζει με την αθλιότητα των πολιτικών της είπε και έκανε λόγο για οργουελικές επισυνδέσεις αναφερόμενος στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «πρωθυπουργό των υποκλοπών και του παρακράτους».

Και αφού εσείς δεν έχετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε μετά τις αποκαλύψεις, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψει η χώρα στη λεωφόρο της Δημοκρατίας». «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, με ένα αγώνα διαρκή και ανένδοτο, ως το τέλος και μέχρι τέλους» συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα χώρα παρία της Ευρώπης στη δημοκρατία.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ευθύνη της νέας γενιάς να πρωτοστατήσει στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, στα γαλάζια προνόμια.. 

Είναι δική σας ευθύνη, η νέα γενιά να πρωτοστατήσει στον αγώνα για πολιτική αλλαγή είπε και τόνισε: και αυτό δεν είναι τερατογένεση.. «Τερατογένεση είναι αυτά που γέννησε και εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης,  τέρατα είναι αυτοί που βιάζουν τη δημοκρατία» υπογράμμισε απαντώντας στον πρωθυπουργό και στα όσα υποστήριξε για ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς τη Ν.Δ.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους νέους λέγοντας πως είναι ευθύνη της νέας γενιάς αλλά και χρέος απέναντι στην ιστορία των αγώνων κάθε γενιάς να αντισταθούμε σε αυτή τη δυστοπία. 

Σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μίλησε για ένα «πανικόβλητο» πρωθυπουργό και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Κι αυτό είναι το μόνο καλό νέο» σημείωσε.

«Η χώρα δεν χρειάζεται δικτάτορα»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «προσπάθησε να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό του συμφέρον με το εθνικό συμφέρον, αλλά και την πολιτική του επιβίωση με την τύχη της χώρας. Και όπως επισήμανε, «έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του σε κυβερνήτη», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «αυτό είχε να ακουστεί απ' τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά».

«Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται επίσης «ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση». Αλλά τέτοια κυβέρνηση δεν δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου αλλά η ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη, είπε στη συνέχεια.

Πράγματι χρειαζόμαστε σταθερότητα αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη δημοκρατική ομαλότητα, συνέχισε απαντώντας στα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας αλλά και για τον εκλογικό νόμο.

Κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή στις εκλογές

Και καθώς απευθυνόταν στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να προσέλθουν στις εκλογές, όποτε γίνουν. «Θέλω να διαβεβαιώσω πως όσοι περισσότεροι νέοι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τόσο πιο εύκολα θα γίνει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας απ' τις κάλπες της απλής αναλογικής. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και η ευθύνη σας, να πείσετε τους ανθρώπους της γενιάς σας να προσέλθουν στις κάλπες.  Να δώσετε τη μάχη όχι μόνο απέναντι στη συντήρηση, αλλά και απέναντι στην αποχή».

«Θράσος ο κ. Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας και της πανδημίας. Όπως τόνισε στην Ελλάδα είμαστε σταθερά πρώτοι σε θανάτους απ' την πανδημία και πρωταθλητές στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη, σταθερά στις τελευταίες θέσεις σε βασικό μισθό και θέσεις εργασίας, «Αυτή είναι η σταθερότητά τους. Γνωρίζουμε ότι η σταθερότητά τους είναι πολύ δύσοσμη», σχολίασε.

«Είναι θράσος ο κ. Μητσοτάκης  να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ακολούθως, επισημαίνοντας ότι «η παράταξή τους είναι στην εξουσία τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης...»

«Μάλλον για μια τρίτη ευκαιρία έπρεπε να ομιλεί, για να ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο», είπε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι είναι «ακόμα μεγαλύτερο το θράσος να μιλά για συμφορά αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ». «Μας οδήγησαν στα μνημόνια και μιλάει τώρα αυτός για συμφορά;» διερωτήθηκε δηκτικά, για να προσθέσει ότι η παράταξή του κράτησε τη χώρα όρθια στις δύσκολες στιγμές; ρύθμισε το χρέος και άφησε δεκάδες δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.

Όσο κι αν δημιουργεί διλήμματα της συμφοράς, ένα θα είναι το δίλημμα στις επόμενες εκλογές: εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος; είπε ακόμα και χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη «πρωθυπουργό των συμφερόντων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και διερωτήθηκε γιατί δεν το εντάσσει στο Ταμείο Ανάκαμψης αν αναγνωρίζει το πρόβλημα ως σημαντικό. «Θέλω να σταθώ στο ζήτημα της στέγης που μετά που τόσο καιρό που το αναδεικνύουμε ως μείζον πρόβλημα, φρόντισε χθες επιτέλους να το αναγνωρίσει. Αλλά αν όντως το αναγνωρίζει ως πρόβλημα σημαντικό γιατί άραγε δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ισπανία ενέταξε 1 δις ευρώ. Η Πορτογαλία που έχει συγκρίσιμο πληθυσμό αλλά και συγκρίσιμη στεγαστική κρίση, 2,7 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση ξέρετε πόσα ; 1,3 εκ ευρώ. Ίσως αντίστοιχο ποσό χρειάζεται μόνο για να ανακαινίσει ο κος Μητσοτάκης τα ακίνητα της μεγάλης περιουσίας του» είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα το λύσει όχι αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου, αλλά χρήματα το ταμείο του ΟΑΕΔ, 1,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου σε συμπράξεις με ιδιώτες. «Οργανώνοντας δηλαδή μπίζνες με το μανδύα των ΣΔΙΤ. Μπίζνες με το όνειρο του νέου, του φτωχού, του μισθοσυντήρητου, που ονειρεύεται "ένα κεραμίδι" πάνω από το κεφάλι των παιδιών του».

Ακολούθως ρώτησε «ακούσατε χθες κανένα μέτρο για τα αδύναμα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση και ενεργειακή φτώχεια; Ακούσατε κανένα μέτρο για τον κίνδυνο αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους λόγω πτωχευτικού νόμου; Όχι.

«Ακούσαμε όμως για στεγαστικά δάνεια στους νέους. Δάνεια που θα φέρουν τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού νόμου στη νέα γενιά. Να χρωστάς από τα 18 σου. Όχι μόνο στα 40 και στα 50 σου».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του είπε: «Πρώτον, αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Δεύτερον, κατάργηση του άθλιου πτωχευτικού νόμου. Τρίτον, δημιουργία τράπεζας στέγης για να μπορεί το κράτος να σχεδιάσει μια νέα στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους. Τέταρτον, ουσιαστική επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους έως 40 ετών, όπως εξαγγείλαμε. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δύο παιδιά. Και τέλος, πέμπτον, δημόσια παρέμβαση ώστε να ελέγξουμε τη φούσκα των ακινήτων. Ξεκινώντας από τα μέτρα για το Airbnb. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής. Αναφέρομαι στο καθεστώς "άγριας Δύσης" που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών ν' αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλάζοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει».

Προανήγγειλε «πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα το εξαγγείλουμε στη ΔΕΘ». Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Αποτελεί δέσμευσή μας αδιαπραγμάτευτη να ακυρώσουμε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρου και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να ενισχύσουμε την Επιθεώρησης Εργασίας ώστε με αυστηρούς ελέγχους να προστατεύει κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αποτελεί δέσμευσή μας αδιαπραγμάτευτη η ανάταξη της δημόσιας Παιδείας. Κυρία Κεραμέως, ο νόμος σας οδεύει προς το χρονοντούλαπο. Κύριε Θεοδωρικάκο, η πανεπιστημιακή σας αστυνομία θα σταλεί στους δρόμους και τις γειτονιές να αστυνομεύει το έγκλημα. Αυτές είναι δεσμεύσεις μας απέναντι στους νέους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στην είσοδο των αστυνομικών στα πανεπιστήμια που προκαλεί αντιδράσεις, παρατήρησε ότι «ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν δίνουν οι περισσότεροι αστυνομικοί και η αστυνομική βία» αλλά οι περισσότεροι καθηγητές.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments