....

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ '' ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΣ '' ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΑΥΤΟ...

Σε κάποιες χώρες υπάρχουν βιβλιοθήκες όπου μπορείς να '' δανειστείς '' ένα άτομο, αντί για βιβλίο, για να ακούσει την ιστορία της ζωής του. Οι βιβλιοθήκες είναι μία από τις καλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Η αξία ενός βιβλίου είναι τεράστια... Αλλά το 2000, στη Δανία, ξεκίνησε ένα καινοτόμο και λαμπρό έργο: ένα βιβλιοπωλείο ανθρώπων, όπου μπορείς να δανειστείς ένα άτομο για μισή ώρα και να ακούσεις την ιστορία του.... Η πρωτοβουλία σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη, χάρη στον Οργανισμό Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης. Ένας από τους στόχους είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων: κάθε άνθρωπος έχει έναν '' τίτλο ", όπως '' Άνεργος ", '' Πρόσφυγας ", '' Διπολικός ", αλλά ακούγοντας την ιστορία τους θα συνειδητοποιήσεις πόσο λάθος είναι να '' κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του ".
Επί του παρόντος η οργάνωση δραστηριοποιείται σε πενήντα χώρες και ορισμένες βιβλιοθήκες, για παράδειγμα στη Νότια Κορέα και την Τασμανία, είναι μόνιμες - ενώ άλλες μόνο προσωρινά συσταθούν.

(Επίσημη ιστοσελίδα, Bustle, Mentalfloss)

Ίζαμπελ Σβάμπεν

Τι είναι η ζωντανή βιβλιοθήκη.
Η Living Library, ιταλική μετάφραση του όρου Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, είναι μια καινοτόμα, απλή και συγκεκριμένη μέθοδος για την προώθηση του διαλόγου, τη μείωση των προκαταλήψεων, τη διάσπαση των στερεοτύπων και την προώθηση της κατανό

Πώς λειτουργεί αυτό;
Η ζωντανή βιβλιοθήκη παρουσιάζει τον εαυτό της ως πραγματική βιβλιοθήκη, με βιβλιοθηκάριους και κατάλογο τίτλων από τον οποίο να επιλέξεις, η διαφορά είναι ότι για να διαβάσεις βιβλία δεν χρειάζεται να περιηγηθείς στις σελίδες αλλά... μιλήστε μας, γιατί τα βιβλία είναι κρεατικά άνθρωποι και κόκαλα! Αυτά τα '' ζωντανά βιβλία '' είναι '' δανεικά '' για συζήτηση: κάθε αναγνώστης επιλέγει το βιβλίο του.

Ποια είναι τα ζωντανά βιβλία;
Τα ζωντανά βιβλία γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι ανήκουν σε μειονότητες που υπόκεινται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ανυπομονώ να τα απορρίψω, γίνονται διαθέσιμα για να συζητήσουν τις εμπειρίες και τις αξίες τους με άλλους.

Οι τίτλοι είναι σκόπιμα πολύ άμεσοι, όπως '' λεσβία κορίτσι ", '' Ισλαμική γυναίκα με πέπλο ", '' Αλβανός μετανάστευσε ", μόνο και μόνο για να ξεσηκώσουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις των πιθανοτήτων αναγνωστών ενεργοποιώντας την περιέργεια τους, αλλά και τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις Καλημέρα Η αγάπη μου είναι η αγάπη μου

Η ζωντανή βιβλιοθήκη προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να συνδεθούν με ανθρώπους που δύσκολα θα είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν. Η συνάντηση καθιστά το άτομο μπροστά σου χειροπιαστό και μοναδικό, το οποίο επομένως παύει να εκλαμβάνεται ως εκπρόσωπος μιας κατηγορίας στη βάση μιας γενίκευσης, αλλά αναγνωρίζεται στη μοναδικότητά του, ένα άτομο που δεν αντιπροσωπεύει κανέναν παρά μόνο την εμπειρία και την ιστορία του.

Πόσο διαρκεί;
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη - που περιλαμβάνει σάρκα και αίμα - είναι ένα πολύ περιορισμένο γεγονός έγκαιρα, συνήθως μία ή δύο ημέρες · σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις τρεις ή τέσσερις ημέρες. Η συζήτηση, δηλαδή η ανάγνωση ενός ζωντανού βιβλίου, συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Σχόλια
Συνέντευξη, τόσο τα βιβλία όσο και οι αναγνώστες το περιγράφουν ως μια μεγάλη εμπειρία αντίκτυπου, η οποία έχει εμπλουτίσει σημαντικά την ανθρωπότητα τους.

Λίγη ιστορία.
Γεννημένος στην Κοπεγχάγη, η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων ως απάντηση στη ρατσιστική επιθετικότητα που υπέστη ο σύντροφός τους το 1993.
Πεπεισμένοι ότι η κατανόηση ήταν η προ-προϋπόθεση της ανοχής, οι νέοι δημιούργησαν τον σύλλογο '' Stop the Violence ", φτάνοντας σύντομα τις 30.000 προσχωρήσεις μεταξύ των νεαρών Δανών.
Ζητώντας μεγάλη παρέμβαση για το φεστιβάλ Roskilde το 2000, το ′′ Stop The Violence ′′ έχει αναπτύξει τη μέθοδο της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, η οποία βάζει τους ανθρώπους μπροστά στις προκαταλήψεις τους προσφέροντας έναν προστατευμένο χώρο στον οποίο θα φιλοξενήσει έναν διάλογο ειλικρινή και ανοικτό. Η πρωτοβουλία υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη και από το 2003 αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως καλή πρακτική και ενθαρρύνεται. Έκτοτε εξάγεται παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία.

***

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι ένας διεθνής οργανισμός και κίνημα που ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 2000.
Έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων των ανθρώπων βοηθώντας τους να μιλήσουν σε εκείνους που κανονικά δεν θα συναντούσαν.
Ιδρυτής: Ronni Abergel
Ίδρυμα: 2000, Κοπεγχάγη, Δανία

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
https://humanlibrary.org/

Στην αρχαία Αίγυπτο οι βιβλιοθήκες ονομάζονταν '' Ο θησαυρός των θεραπειών ψυχής '' επειδή αντιμετώπιζαν τα χειρότερα κακά, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγύπτιους ήταν άγνοια.
Βιβλιοθήκη Ρέμπραντ

'' Η ίδρυση βιβλιοθηκών είναι σαν να φτιάχνεις ξανά δημόσιους σιταποθήκες, να αποθηκεύεις αποθεματικά έναντι ενός χειμώνα του πνεύματος που, παρά το γεγονός, βλέπω να έρχεται ''
Yourcenar, Αναμνήσεις του Adriano

Βιβλιοθήκες, νοσοκομεία anime.
Γιανφράνκο Ραβάσι
Στη συνέχεια βασίλεψε στην Αίγυπτο Πτολεμαίο Α ' Σωτήρος (323-285 π.Χ.), στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την Ελλάδα (...) ένας ιστορικός, ο Εκατέας είχε φύγει για να επισκεφθεί την Αίγυπτο. (...) Τέλος, ο ιστορικός του Αβδήρου σταμάτησε έκπληκτος μπροστά από μια πύλη στην οποία κατασκήνωσε μια γραφή που είχε μεταφράσει στα ελληνικά έτσι:
ΨΥΧΕΣ IATREION
'' τόπος φροντίδας ψυχής ".
Τι ήταν αυτή η ′′ κλινική πνεύματος "?
Την απάντηση την πήρε ο Εκατέας όταν την διείσδυσε: Ήταν η Ιερή Βιβλιοθήκη του Ραμσή. (...)

Ο Φρειδερίκος ο Μέγας το 1780 στο μέτωπο της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου είχε τοποθετήσει τον τίτλο Nutrimentum spiritus. (...)

Ένας μεσαιωνικός αφορισμός δεν δίστασε να πει ότι:

claustrum sine ντουλάπα,
σχεδόν castrum sine εξοπλιστικά,
'' Ένα μοναστήρι χωρίς ντουλάπα βιβλίων
Είναι σαν προπύργιο χωρίς πυρομαχικά.

Σχόλια - Facebook Comments