......

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ; (PHOTO)

Πριν από 10 μέρες πραγματοποιήθηκε εκσκαφή στο σημείο που είχε γίνει η ταφή του Δημήτριου την εποχή της τουρκοκρατίας.

Την εκσκαφή πραγματοποίησε η Μητρόπολη Φλώρινας παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλειτου με συνοδεία ιερέων , στην εκκλησία της Ανάληψης στο Κάτω Γραμματικό στην τοποθεσία «κατασκηνώσεις».

Κατά την διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν ανθρώπινα οστά .Στο σημείο υπήρχε ευωδία και η συνοδεία του Μητροπολίτη άρχισε να ψάλλει.

Τα οστά τα οποία βρέθηκαν θα εξεταστούν για να προσδιοριστεί η ηλικία τους και  αν συμπίπτει με την περίοδο με της τουρκοκρατίας.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα και η ανασκαφή θα συνεχιστεί.

Ποιος είναι ο Δημήτριος του Κάτω Γραμματικού;

Την περίοδο της τουρκοκρατίας , όταν περνούσαν τα καραβάνια με εμπορεύματα από το Κάτω Γραμματικό  ,ο Δημήτριος ήταν αυτός που ετοίμαζε τα έγγραφα τα οποία θα χρειάζονταν τα καραβάνια για να περάσουν από διάφορες χώρες στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε Γραμματικό.

Εκτός από την δουλειά αυτή ο Δημήτριος ήταν και ιεροψάλτης με πάρα πολύ καλή φωνή. Νεαρός τότε και όμορφος 30 χρονών περίπου, τον ερωτεύτηκε η κόρη του Τούρκου Μπέη που κατοικούσε στο χωριό.

Τον κάλεσε στο τζαμί και του ζήτησε να την παντρευτεί. Αυτός αρνήθηκε και μετά από λίγες μέρες ο Μπέης διέταξε και τον κρέμασαν στο πλατάνι που βλέπετε στην φωτογραφία.

Κάποιοι χωριανοί ξεκρέμασαν κάποια στιγμή τον Δημήτριο και τον έθαψαν στο σημείο που έγινε η εκσκαφή και υπάρχει σήμερα το αγίασμα και η εκκλησία της αναλήψεως.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments