....

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Διαπραγματεύσεις, με στόχο την αποκατάσταση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος της ΕΕ προς τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκαν

κατά τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που έγιναν στη διάρκεια της Green Week, την περασμένη εβδομάδα, στο Βερολίνο. Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι σε μια κίνηση «καλής θέλησης» προσπαθούν να χαλαρώσουν τα μέτρα απαγόρευσης που έχουν επιβάλλει στην ΕΕ και η αρχή έγινε με τα χοιρινά. Ωστόσο η ευρωπαϊκή πλευρά πιέζει τους Ρώσους να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την άρση των απαγορεύσεων και για τα υπόλοιπα είδη κρεάτων (βοοειδή και πουλερικά). Πάντως μέχρι στιγμής στο τραπέζι των συζητήσεων απουσιάζει η φυτική παραγωγή και ειδικότερα τα οπωροκηπευτικά, που έχουν πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς της χώρας μας. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κομισιόν, τα υπουργεία γεωργίας πολλών ευρωπαϊκών κρατών και τη ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznador.

Οι συναντήσεις έγιναν σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής της Rosselkhoznador κ. Sergey Dankvert με τους εκπροσώπους των υπουργείων γεωργίας από τη Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και τη Δανία. Στη συνέχεια η ρώσικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Αν και κατά τις συναντήσεις υπήρξε πρόοδος στο να ξεπεραστούν οι κυρώσεις που επέβαλλε η ρώσικη πλευρά στην ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις χώρες της Βαλτικής, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για τα μέτρα που επέβαλαν οι Ρώσοι σαν αντίποινα στη στάση της Ευρώπης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και την Κριμαία.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τους Ρώσους ο κ. Jean-Luc Angot, επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι επιδιώκει η χώρα του την άμεση άρση του ρώσικου εμπάργκο στις εξαγωγές χοιρινού. Επίσης ο κ. Angot ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις εξαγωγές πουλερικών στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της Ολλανδίας κ. Christiane Brushko, ανέφερε στη ρωσική αντιπροσωπεία θέματα που αφορούν τους ελέγχους στα σφαγεία της χώρας του. Επίσης έθεσε το θέμα ότι της επιθεώρησης που έκαναν οι υπηρεσίες του στα τρία ολλανδικά σφαγεία που θέλουν να εξάγουν υποπροϊόντα βοείου κρέατος (εντόσθια και λίπος) στη ρώσικη αγορά. Η ολλανδική πλευρά ενημέρωσε τους Ρώσους σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει και τους ελέγχους που γίνονται στις εστίες που πρόσφατα επλήγησαν από την γρίπη των πτηνών στη χώρα του.

Συνομιλίες έλαβαν χώρα επίσης και με τον επικεφαλής της ιταλικής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων κ. Giuseppe Ruocco, που δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βρει τρόπους για να επαναληφθούν οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη ρώσικη αγορά. Επίσης ανέφερε τους ελέγχους που διεξάγει η χώρα του σε επιχειρήσεις παραγωγής βοείου κρέατος που επιθυμούν να εξάγουν στη Ρωσία

Ο κ. Dankvert συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της δανικής κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας κ. Per Henriksen, ο οποίος εξέφρασε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την επανάληψη των εξαγωγών του χοιρινό κρέατος προς τη Ρωσία. Η δανική αντιπροσωπεία ενημέρωση επίσης για τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιεί στα δύο εργοστάσια βοείου κρέατος που επιθυμούν να εξάγουν τα υποπροϊόντα τους προς τη Ρωσία.

Ο Ρώσος επικεφαλής της Rosselkhoznador στη συνέχεια συζήτησε με τον κ. Pierre Naassens, επικεφαλής στη βελγική αρχή ασφάλειας τροφίμων, για τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων πιστοποίησης, για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων και για τη μείωση των κινδύνων από το εμπόριο κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για το εμπόριο υποπροϊόντων κρέατος (κόκαλα, τρίμματα κ.α.).

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ρωσίας και της Γερμανίας, Nikolai Fyodorov και Christian Schmidt, συζητήθηκε η πιθανότητα να ξεκινήσουν ξανά οι ρώσικες επιθεωρήσεις σε κέντρα παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και η διαμόρφωση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

 

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments