....

ΥΠOYΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ :ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΩΣ 27/3 ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ

Τροπολογία εξπρές στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου

να ενισχύσει τα έσοδά του. Η τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή προβλέπει απαλλαγή 100% από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα σε όσους πληρώσουν έως 27 Μαρτίου το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών τους προς την εφορία.
Η τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, προβλέπει ότι όποιος πληρώσει οφειλές από φόρους έως τις 27 Μαρτίου θα επωφεληθεί από διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων (αν καταβάλει το 100% της αρχικής οφειλής) ή από διαγραφή ποσοστού των προσαυξήσεων αναλογικά με το κεφάλαιο που εξοφλείται.
Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα πληρώσει ο οφειλέτης από την αρχική οφειλή, τόσο περισσότερο κουρεύονται οι προσαυξήσεις που τη βαρύνουν. Για παράδειγμα, για οφειλή ύψους 8.000 ευρώ, που αφορά σε 3.000 ευρώ κεφάλαιο και 5.000 ευρώ προσαυξήσεις:
Αν ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο του κεφαλαίου της οφειλής, δηλαδή 3.000 ευρώ, "κουρεύεται" το σύνολο των προσαυξήσεων ύψους 5.000 ευρώ
Αν καταβάλει 1.500 ευρώ, δηλαδή το 50% του κεφαλαίου, απαλλάσσεται από αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων, δηλαδή από ποσό 2.500 ευρώ, και το υπόλοιπο ποσό των 4.000 ευρώ μπαίνει σε ρύθμιση.
Η ρύθμιση καλύπτει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ευνοεί κυρίως οφειλέτες με παλαιές οφειλές που "κουβαλούν" μεγάλες προσαυξήσεις.
Το κείμενο της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει:
"Οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής απαλλάσσεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν". Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στους φορείς είσπραξης ή κατ' εξαίρεση στη Φορολογική Διοίκηση. Η ίδια απαλλαγή ισχύει και για την εκούσια εξόφληση έως και τις 27 Μαρτίου 2015 του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη".

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments