....

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

ZOOTROFH

 

To ελληνικό αίτημα, για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ζωοτροφών προστέθηκε στα προς συζήτηση θέματα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ κας Διαμάντως Μανωλάκου για αύξηση τιμών στις ζωοτροφές.Στο ελληνικό αίτημα όπως είπε περιγράφονται οι κίνδυνοι βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και ζητείται η λήψη βραχυπρόθεσμων, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να αποτραπεί η κατάρρευση της κτηνοτροφίας. Γίνεται σαφές ότι πέρα από τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης ΕΕ.

Απόσπασμα από την ομιλία :

Ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών

«Επιπλέον ζητούμε τη στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως γινόταν παλαιότερα με τα ενεργειακά φυτά. Η αύξηση της καλλιέργειας ψυχανθών, που περνά μέσα από την αναμόρφωση και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να μπει στο λεγόμενο «πρασίνισμα», ενισχύει την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Με τη νέα ΚΑΠ, το 2014, θα μπορούν να υπάρξουν και κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών».

Άνοιξε η στρόφιγγα των δανείων από την Πειραιώς

«Μετά τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς άνοιξε η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και δίνονται δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, όχι μόνο λήπτες της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και στους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων, που χρειάζονται ρευστότητα».

Εντός Οκτωβρίου η προκαταβολή 1,1 δις της ενιαίας ενίσχυσης

«Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την ΕΕ, να δοθεί έγκαιρα εντός του Οκτωβρίου το 50% της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Μιλάμε για πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πέσει στην ελληνική περιφέρεια».

Σε δύο μήνες αξιολογήθηκαν 2.000 αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης

Στα Σχέδια Βελτίωσης έχουμε δώσει προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στους κτηνοτρόφους. Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρήκαμε 7.700 σχέδια που ήταν κυριολεκτικά βαλτωμένα! Σε ενάμιση χρόνο είχε γίνει η αξιολόγηση μόλις διακοσίων σχεδίων. Σ' αυτούς τους δυο μήνες έχουν αξιολογηθεί πάνω από δυο χιλιάδες αιτήσεις».

Ρύθμιση για τα μη νόμιμα ποιμνιοστάσια

«Πρόθεσή μας είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσουμε σε νομοτεχνική ρύθμιση που θα δίνει παράταση στα ποιμνιοστάσια που δεν είναι νόμιμα και πρέπει να μετεγκατασταθούν».

 

ΠΗΓΗ: http://www.agroschannel.com

Σχόλια - Facebook Comments