....

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΈΔΕΣΣΑΣ

neolaia_pasok_logo

 

Επιστολή της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Πέλλας στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΠΑΛ Έδεσσας.  

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του ΕΠΑΛ Έδεσσας σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή, αφενός με στόχο να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας και αφετέρου να αξιώσουμε την εκ μέρους σας συνδρομή για την ουσιαστική επίλυσή τους.

Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο με άμεσες και ζωτικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο χώρο, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και των συντελεστών της.

Σήμερα που η ανεργία πλήττει όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους και ο ρυθμός των αλλαγών στην κοινωνία συνεχώς εντείνεται, τίθεται εκ νέου το ζήτημα του προσανατολισμού της εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και η καταπολέμηση της ανεργίας στο πλαίσιο της λειτουργίας της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ως ζητήματα προτεραιότητας, λοιπόν, θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε τα παρακάτω διαρθρωτικά προβλήματα :

Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας έχει φέτος καταργηθεί. Η απόφαση αυτή δημιουργεί σωρεία άλλων προβλημάτων τα οποία εντοπίζονται στα εξής:

α) οι μαθητές της συγκεκριμένης ειδικότητας που φέτος φοιτούν στη Γ' Λυκείου στερούνται του δικαιώματός τους στη μάθηση, αφού δεν υπάρχουν οι ειδικευμένοι καθηγητές, για να διδάξουν, καθώς ως πρότινος προσλήφθηκαν τρεις καθηγητές, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται.

β) οι μαθητές που είχαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν στη Β΄ Λυκείου το συγκεκριμένο τομέα, εφόσον δεν μπορούν στράφηκαν σε έναν άλλο της προτίμησής τους, αυτόν την Γεωπονίας. Ένα νέο πρόβλημα όμως εγείρεται και από αυτήν την επιλογή, καθώς λόγω του υπερπληθυσμού που δημιουργήθηκε στην εν λόγω ειδικότητα, ο τομέας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού.

Το πρώτο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό με την πρόσληψη τουλάχιστον άλλων τεσσάρων καθηγητών και στη δεύτερη περίπτωση με την πρόσληψη άλλων τριών καθηγητών.

Κύριε Υπουργέ, ως νέοι και ως άνθρωποι που αγαπούμε τον τόπο μας σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα όσα σας αναφέραμε. Η ομαλή λειτουργία και η ενίσχυση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πόλη μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή ∙ μια περιοχή που, όπως γνωρίζετε, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά δημογραφικής γήρανσης και ανεργίας.

Επαφιόμαστε, λοιπόν, στην αποτελεσματικότητά σας προκειμένου να επιλυθούν το συντομότερο τα ζητήματα αυτά.

 

Με εκτίμηση,

Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ Νομού Πέλλας

Σχόλια - Facebook Comments