....

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ EΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

THILASMOS_1

 

Παγκόσμια Eβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2013

 

Aπό το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι: «Υποστήριξη θηλασμού: Κοντά στις μητέρες». Οι  γενικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι: 1. Η αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονεί, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού. 2. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την εκπαίδευση των ατόμων όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και στα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής. 3. Η προαγωγή και η λήψη δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου. 4. Η αποτροπή της αποδυνάμωσης του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και υλοποίησης των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. 5. Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους. 6. Η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και η τοπική δράση όλων των παραγόντων της οργανωμένης κοινωνίας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού. Αναφορικά με το στόχο της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με θέμα: «Υποστήριξη θηλασμού: Κοντά στις μητέρες», ακολουθεί το μήνυμά της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance from Breastfeeding Action-WABA).

Στα πλαίσια της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού πέρα από τη συστηματική προώθηση του Μητρικού Θηλασμού με τη συμμετοχή των Μαιευτικών/Γυναικολογικών και Παιδιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων μας στην πρωτοβουλία «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία», οργανώνουμε ποικίλες εκδηλώσεις, που συνδράμουν οι μαίες, οι επισκέπτριες υγείας, οι ιατροί μαιευτικής/γυναικολογίας και παιδιατρικής και περιλαμβάνουν :

  1. Πληροφόρηση στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σχετική αρθρογραφία για τις βασικές αρχές και τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού.
  2. Ανάρτηση σχετικών ενημερώσεων στους χώρους των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  3. Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στους χώρους των Νοσοκομείων, σε νεαρές μητέρες σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και στα κέντρα των Πόλεων.
  4. Ενημέρωση εγκύων και μητέρων που θηλάζουν για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού στις δομές υγείας μας και σε ανοικτές εκδηλώσεις.
  5. Επίδειξη μητρικού θηλασμού σε μητέρες.
  6. Καθημερινή προβολή video με θέματα μητρικού θηλασμού στον χώρο της κλινικής. Επίδειξη τεχνικών μητρικού θηλασμού σε καθημερινή βάση από την προϊσταμένη.

Στα πλαίσια της εβδομάδας μητρικού θηλασμού την Τετάρτη 6.11.2013 ώρα 12.00 μμ θα γίνει ομιλία με εισηγητή το κ. Τέντα Ιωάννη Μαιευτήρα-Γυναικολόγου του ΓΝ Γιαννιτσών, στο αμφιθέατρο του ΓΝ Γιαννιτσών με θέματα: Μητρικός θηλασμός – δικαίωμα ζωής, Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, Σχέση μητρικού θηλασμού και κοινωνικών χαρακτηριστικών γυναικών που γέννησαν στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών 2013.

Ο Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Η Σ  Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σχόλια - Facebook Comments