......

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ

KERASIAΣτο πλαίσιο της έναρξης (9-10.1.2014) του Κοινοτικού Προγράμματος FruitFlyNet / Standard II-B/2.1/0865/ENPI CBC MED θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της κύριας Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.00-14.00.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες μαζί με την Ελλάδα έχει ως σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος, σε επίπεδο Μεσογειακών χωρών, μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες (ελιά, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και τροπικά δένδρα).

koukos2Τα έντομα στα οποία θα εστιάσει το FruitFlyNet είναι κυρίως η μύγα της Μεσογείου, ο δάκος, η ραγολέτιδα της κερασιάς, καθώς και άλλα δίπτερα που μπορούν να εισβάλουν από ξένες χώρες. Ως περιοχή στόχος για την ανάπτυξη του συστήματος στην Ελλάδα έχει επιλεχθεί η Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές στόχους θα εγκατασταθεί ένα δίκτυο αισθητήρων οι οποίοι εκτός από τις μικροκλιματικές μεταβλητές (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, κτλ), θα καταγράφει ηλεκτρονικά (μέσω ανάλυσης εικόνας) μέχρι και τα επίπεδα των πληθυσμών των εντόμων που συλλαμβάνονται στις παγίδες. Η συγκέντρωση όλων αυτών των δεδομένων έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός μοντέλου με το οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός στη χρήση των εντομοκτόνων: καθώς, σε λιγότερο χρόνο θα είναι στη διάθεση των αγροτών ακριβέστερη πληροφόρηση, για να αποφασίσουν πώς να παρέμβουν εντοπισμένα σε συγκεκριμένα δέντρα.

Αυτό, εκτός ότι θα συμβάλλει στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος μιας και δε θα απαιτείται πλέον πλήρης ψεκασμός των οπωρώνων, σίγουρα θα έχει και ένα διπλό οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς, καθώς θα απαιτούνται λιγότερες ποσότητες φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ανά στρέμμα και επιπλέον η επέμβαση θα είναι πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών, αφού θα γίνεται στο κατάλληλο χρονικά σημείο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας

 

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr/

Σχόλια - Facebook Comments