....

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΑ

MHLAΜείωση της τάξης του 10,3% και 26% αντίστοιχα παρουσίασε η παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας τω ν ΗΠΑ (USDA) για την εμπορική σεζόν 2013/14 (Ιούλιος/Ιούνιος). Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι ποιότητα της παραγωγής είναι εξαιρετική.

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα μήλα το USDA αναφέρει ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 12.470.000 στρέμματα με κυριότερες περιοχές παραγωγής την Καστοριά, την Πέλλα και την Ημαθία, τη Μακεδονία, το Βόλο, τη Λάρισα, το Πήλιο, τη Θεσσαλία και την Αρκαδία.

koukos2Μήλα

«Σχεδόν το 56% των καλλιεργειών αποτελείται από ερυθρές ποικιλίες (κυρίως Red Delicious). Οι πράσινες ποικιλίες (κυρίως Granny Smith ) ακολουθεί με ποσοστό 16%, ενώ οι κίτρινες ποικιλίες (κυρίως Golden Delicious ) αποτελούν το 9% των καλλιεργειών της χώρας μας. Το υπόλοιπο 19% των καλλιεργούμενων οπωρώνων είναι φυτεμένα με ποικιλίες Fuji, Gala, Jonagold, και νέες ποικιλίες μήλων (Ariane, Belgica, Cameo, Diwa, Honey Crunch, Jazz, Junami, Rubens, Tentation, Wellant, κ.λπ.). Χάρη στην εξαιρετική ποιότητα και εμφάνισή τους τα μήλα Ζαγορά (μια τοπική ποικιλία Red Delicious) έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)», αναφέρει χαρακτηριστικά το USDA.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της απολογιστικής έκθεσης την περίοδο 2012/2013 η Ελλάδα εξήγαγε 46,656 τόνους μήλων. Οι εξαγωγές ήταν κυρίως στην Αίγυπτο (19.495 τόνοι), τη Βουλγαρία (7.956 τόνοι), την Αλβανία (4.934 τόνοι), την Τουρκία (3.378 τόνοι) και τη Ρωσία (3.017 τόνοι). Επίσης η Ελλάδα εισήγαγε 10.803 τόνους, κυρίως από την Ιταλία (3.202 τόνοι), τη Γερμανία (1.807 τόνοι), τη Χιλή (1.803 τόνοι) και την Πολωνία (1.780 τόνοι).

Αχλάδια
Σχετικά με την παραγωγή και καλλιέργεια αχλαδιών στην Ελλάδα η έκθεση της USDA αναφέρει ότι την περίοδο 2013/14 (Ιούλιος / Ιούνιος) θα παρουσιάσει την μείωση που προαναφέραμε (26%). Ωστόσο το μέγεθος του φρούτων χαρακτηρίζεται φυσιολογικό προς μεγάλο λόγω της μικρότερης καρπόδεσης, ενώ η ποιότητα χαρακτηρίζεται «εξαιρετική». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη χωρα μας καλλιεργούνται 4.700.000 στρέμματα με κυριότερες περιοχές την Λάρισα, τον Τύρναβο, τη Λακωνία και την Κόρινθο. «Οι ποικιλίες William Christ/Bartlett, Passacrassana, Abate Fetel, and Coscia-Ercollini είναι αυτέ που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο στη Ελλάδα», σημειώνει η έκθεση.

Όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αχλαδιών η έκθεση αναφέρει ότι την περίοδο 2012/13 εισαγωγές αχλαδιών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 8.312 τόνους, κυρίως από την Ισπανία (2.460 τόνους), την Αργεντινή (2.280 τόνους), την Ιταλία (1.247 τόνους), και τη Νότια Αφρική (1.003 τόνους). Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εξήγαγε 4.608 τόνους, κυρίως στην Αλβανία (1.414 τόνους), η Βουλγαρία (1.303 τόνους), τη Ρουμανία (549 τόνους) και τα Σκόπια (546 τόνους).

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr

Σχόλια - Facebook Comments